Venemaalt pärit noorkarusid ähvardab mahalaskmine (17)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valgat külastanud kaks karu.
Valgat külastanud kaks karu. Foto: Monika Kaur / Eesti Jahimeeste selts

Valgamaa jahindusnõukogu teeb keskonnaametile ettepaneku lubada erandkorras veel enne augustis algavat hooaega küttida kaks inimete lähedale hoidvat Venemaalt Eestisse tulnud noorkaru ning lisada ametlikul küttimisajal ilmselt ühele küttida lubatavale karule veel üks.

Keskkonnaameti jahinduse spetsialist Mihkel Pastik ütles kolmapäeval BNSile, et kaks Venemaalt tulnud ja Valgamaal inimeste lähedusse hoidvat karu tuleks veel enne ametliku hooaja algust ära küttida, sest nad on ohtlikud ja sellega ei peaks ametliku hooaja alguseni ootama. Valgamaa jahindusnõukogu otsustas tema sõnul kolmapäeval, et nende kahe looma laskmiseks taotletakse eriluba.

Kekkonnaagentuuri küttimissoovituse järgi võiksid Valgamaa jahimehed augustiga algaval ametlikul hooajal küttida ühe karu. Pastiku sõnul teeb jahindusnõukogu keskkonnametile anda Valgamaa küttidele luba siiski kahe karu laskmiseks, sest mesilate rüüstamine on sagenenud.

Pastik lisas, et Venemaalt tulnud kartmatute noorkarude laskmiseks taotletavat eriluba ja ametliku karulimiidi suurendamist ühelt kahele tuleks lahus hoida. "Inimeste ligi hoidvad noorkarud on ühes Valgamaa otsas, mesilate rüüstaja teises," märkis ta.

Viimase kuu jooksul on pruunkarusid märgatud Valgamaal seiklemas mitmel korral. 29. juunil leidsid tee Valga linna kaks mõmmikut Pihkva oblastist ning 10. juulil käis üks neist Valgast umbes 12 kilomeetri kaugusel Tõlliste külas koduõuel. Eelmisel nädalavahetusel tuli aga teateid karudega kohtumistest nii Jaanikese kui Sooru külas, aga ka Valga lähedal maanteel. Samuti on karusid viimastel nädalatel nähtud Läti linna Valka lähistel.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles