Valga pakub lahinguid igale maitsele

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Peakorraldaja Meelis Kivi sõnul on MilFesti programm teinud läbi uuendused.
Peakorraldaja Meelis Kivi sõnul on MilFesti programm teinud läbi uuendused. Foto: Arved Breidaks
  • Käsitletakse Eesti sõjanduslugu alates muinasajast ning lõpetades 1944. aastaga.
  • Tegu on Baltimaade suurima militaar­ajaloofestivaliga.
  • Kui mullu käis festivalil 17 500 huvilist, siis tänavu oodatakse sellele lisa.

Valga linn võõrustab laupäeval tuhandeid sõjaajaloohuvilisi, kui piirilinnas peetakse 11. militaarajaloofestivali MilFest, mille kavas on tänavu suuri muudatusi.

«Kahtlemata on terve kontseptsioon uus,» kinnitas MilFesti peakorraldaja Meelis Kivi. «Kümne aastaga oli see muutunud kaunis ühenäoliseks ja oma majaski tekkis küsimus, kas tõesti Eesti sõjalugu kätkeb vaid 1944. aasta tegevust.»

Muinasajast 1944. aastani

Nõnda ongi tänavusele festivalile antud laiem vaade. Käsitletakse Eesti sõjanduslugu alates muinasajast ning lõpetades 1944. aastaga. Ekskursiooni läbi enam kui tuhande aasta pikkuse vägivallaajaloo teevad laupäeval Valga linnapargis oma laagri üles löövad sõjaajalooklubid, kes pakuvad vaatamiseks ajastule omast relvastust ja varustust. Pärastlõunal etendavad klubid sealsamas ridamisi näidislahinguid.

«Alustame muinasajast viikingitega, edasi rüütlilahing, Põhjasõda, Vene-Prantsuse sõda 1812, Vabadussõda ja 1944. aasta lahingud Emajõel,» rääkis Kivi. Igale näidislahingule eelneb sissejuhatav olukirjeldus ajaloolastelt, kelle seast Meelis Kivi tõi esile festivali pikaaegse koostööpartneri, Tallinna linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakase.

Oodatakse publikurekordit

Lisaks näidislahingutele pakub Baltimaade suurim militaar­ajaloofestival kogu päeva Eesti jõuametkondade näidisesinemisi. Uudistada saab sõjaajalooklubide laagreid, varahommikul avatavat vanavaralaata, toimub Eesti ja Läti koertevõistlust. Lisaks on kavas õhtune filmivaatamine ja kontserdid.

«Kuna festival on algusest peale kavandatud pereüritusena, on programm üles ehitatud nii, et vaatamist pole mitte ainult isale ja pojale, vaid ka emale ja tütrele,» lisas major Kivi.

Kümne aasta pikkuse ajaloo jooksul on Valga MilFest järjepanu oma populaarsust suurendanud ning kui mullu käis festivalil 17 500 huvilist, siis tänavu oodatakse sellele lisa.

Alanud on juba ka tuleva aasta festivali ettevalmistus. «Teades, kui pikk on ühe ministeeriumi või ametkonna eelarve planeerimine, siis me tegelikult alustame järgmise militaarfestivali ettevalmistamist ja läbirääkimisi poolteist aastat varem,» ütles Kivi.

MilFesti korraldab SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon. Sihtasutuse eesmärk on pakkuda isamaalise kasvatuse ja kaitsetahte edendamisega seotud teenuseid ning vaba aja tegevust militaarses vormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles