Amet: ujuma minnes tuleb veenduda suplusvee ohutuses

LEPM
Copy
Tamula rand.
Tamula rand. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Terviseamet tuletab meelde, et enne ujuma minekut tuleb veenduda ujumiskoha vee ohutuses, sest kõrgenenud merevee temperatuurid ja  madal soolasisaldus on loonud Läänemeres soodsad kasvutingimused mikroobidele.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Lembi Tiksi sõnul on kõrgenenud merevee temperatuurid ja madal soolasisaldus on loonud Läänemeres soodsad kasvutingimused mikroobidele, sealhulgas avirulentsete ehk mittepatogeensete vibrioonide tüvedele.

„Mikroobe sisaldavas vees võib ujuda, kuid pole soovitav vett alla neelata. Riskifaktoriks on vigastatud naha kontakt mereveega,“ ütles Tiks.

Haigestumise risk on kõrgem nõrgenenud immuunsusega inimestel. Tähelepanelikud peaksid mererandu või ka siseveekogusid külastades olema allergikud ja väikelastega randades viibijad.  Haavanakkuste ennetamiseks on soovitav vältida lahtiste haavade kokkupuudet mereveega.

Pärast suplust on soovitav end puhta veega üle loputada ja vahetada ujumisriided.

Mittepatogeenseid vibrioone on üle 200 serotüübi. Vibrioonide mittepatogeensed tüved ei põhjusta epideemiaid, kuid võivad põhjustada leebema kuluga üksikuid  haigusjuhte, mille kõige sagedasemateks kliinilisteks ilminguteks on gastroenteriit  iivelduse, oksendamise ja kõhulahtisusega, haavainfektsioonid, kesk- ja väliskõrvapõletik ning esmane septitseemia. 

Terviseamet juhib tähelepanu sellele, et kui suplusrannas lehvib punane lipp, pole suplemine ohutu. Suplusranna olukorraga tuleks kindlasti tutvuda enne supluskohta minemist. Vett jälgitakse ja analüüsitakse ning suplejaid teavitatakse ohu korral.  Kollase lipu režiim tähendab supleja jaoks vette minekut omal vastutusel.

Terviseamet on sel aastal Põhja - ja Lääne regioonis, Saaremaal ja Hiiumaal, kokku 12 ametlikus supelrannas teostamas seireuuringut vibrioonide suhtes. Tavapäraselt teostab Terviseamet suplusveele  mikrobioloogiliste näitajate osas seiret soole enterokokkide ja Escherichia coli kohta.

Avalike supluskohtade veekvaliteedi andmetega on võimalik tutvuda jooksvalt terviseameti temaatilisel alalehel http://vtiav.sm.ee/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles