Süvahavva peretalu ammutab loodusest rikkust 

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Süvahavva loodustalu tegemistega on hõivatud kogu pere.
Süvahavva loodustalu tegemistega on hõivatud kogu pere. Foto: Tomi Saluveer

Põlvamaal Räpina vallas asuv Süvahavva loodustalu, ametliku nimega Pusa-Mihkli talu, on avatud talude päeval osalenud juba neli korda. Peretalu tegeleb tee- ja maitsetaimede kasvatamise, töötlemise ja müügiga. «Avatud talude päev on üks päev, mil ei pea lillekesi korjates tööd tegema,» muigas perenaine Reet Pettai.

«Kuigi talu asub suurtest teedest eemal Võhandu ürgoru lähedal, on avatud talude päevadel meie juurde tee leidnud ligikaudu 300 külastajat,» rääkis Pettai. «Kaks päeva järjest me siiski lahti olla ei saa, sest muidu jääb tootmine seisma ja ka meeskond väsib ära.» Perenaise «meeskonna» moodustavad peretütar, kolm perepoega, lapselapsed ja perenaise vend.

Talu perenaine näitas külalistele ka kuivatusruumi, kus kuivatatakse muu hulgas ka kukeseeni. «Pulbrit kasutatakse maitsestamiseks, madalal temperatuuril kuivatatud kukeseen ei ussita ja on ka hea ravim,» rääkis perenaine. «Peale selle sisaldab seen palju mineraalaineid, mistõttu kasutan seda kevadväsimuse vastu – võtan pulbrit õhtul või hommikul pool teelusikatäit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles