Suursündmuse avas golfilöök Võrumaal

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Maaeluminister Mart Järvik saabus avatud talude päeva avapaugule tõllas koos Maamehe Golfi talu peremehe Tarmo Koka ja pisiperemehe Johann-Jakobiga.
Maaeluminister Mart Järvik saabus avatud talude päeva avapaugule tõllas koos Maamehe Golfi talu peremehe Tarmo Koka ja pisiperemehe Johann-Jakobiga. Foto: Arved Breidaks
  • Maamehe golfi talu pererahva elu on nagu lill.
  • Avatud talude päeva avas minister Mart Järvik.
  • Omamoodi staariks tõusis kolme nädala vanune tõugu vasikas.

Sümboolse maamehe golfilöögiga kuulutas maaeluminister Mart Järvik laupäeva pärastlõunal Võrumaal Maamehe Golfi talus alanuks tänavuse avatud talude nädalavahetuse, mil kahel päeval ootas üle Eesti külastajaid enam kui 300 talu.

«Ju me olime siis natuke erilised ja alternatiivsemad,» arvas Maamehe Golfi talu perenaine Karin Sepp, miks avatud talude päeva avapauk just nende talus toimus.

Võru vallas asuv Maamehe Golfi, pärisnimega Tiri-Jakobi talu oli end valmis pannud ühtekokku umbes poole tuhande külastaja saabumiseks. Talu peavad õde-venda Karin Sepp ja Tarmo Kokk, kes tegelevad lihaveiste ja teravilja kasvatamise ning turistide teenindamisega. Aastal 2017 võitis talu talupidajate keskliidu korraldatud alternatiivsete talude konkursi.

«Meil on vaheldusrikas töö,» jätkas Karin Sepp. «Ühel päeval oleme farmis, kus meil on veised. Teisel päeval oleme siin maamehe golfi juures, kolmandal päeval põllu peal – meie elu on igavesti lill.»

Talu on ühe erandiga teinud värava lahti kõigil avatud talude päevadel alates traditsiooni sünnist viis aastat tagasi. «Esimesel aastal oli meil 30 külastajat ja olime nii õnnelikud,» meenutas Sepp.

Meie elu on igavesti lill, ütles Maamehe Golfi talu perenaine Karin Sepp.

Maaeluminister Mart Järviku sõnul on avatud talude päev kujunenud elujõuliseks ettevõtmiseks, sest kui viie aasta eest osales sellel üle Eesti 147 talu, siis tänavu 310 ning neist umbes pool olid avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval.

«See on iseenesest väga tore, et nii paljudele läheb maaelu korda,» sõnas Järvik. «Ehk saadakse innustust tulla ka ise millalgi maale elama.»

Ministri sõnul on päevadel ka oluline hariduslik roll. «Paljud lapsed ei tea, kust piim tegelikult tuleb. Kas poeletilt või ikkagi lehma udarast,» lausus ta.

«Täna on päev, kui paljudes kohtades saab ka lüpsmist näha, ja see on noortele kindlasti kasulik kogemus,» tõi ta välja.

Omaette elamuseks sai avatud talude avaüritusel aga aedikust lahti päästetud kolme nädala vanune Charolais’ tõugu vasikas.

Rahva seas talutatud vasikale tõttasid nii väikesed kui ka suured pai tegema ja lõua alt sügama, mis näis lojusele meeldivat. Samuti teenis loomake ära kaastundepuhangud, sest kaksikud vasikad saanud lehm oli just tema otsustanud hüljata ning jätnud ta täielikult inimeste hoolde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles