Ettevõtmine aitab harida hinge ja ihu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Suitsusaun. Foto on illustratiivne.
Suitsusaun. Foto on illustratiivne. Foto: Arved Breidaks

Mooste mõisa ümbruses peetakse 1.–4. augustini suitsusaunapäevi. Saab käia suitsusaunas, ekskursioonil, kuulata loenguid ja osaleda saunakütmise ja vihategemise töötoas. Võib vaadata näitust suitsusaunakultuurist, teha pilti vihakõnepuldis ja proovida suitsusauna virtuaalreaalsust.

«Suitsusaunapäevad aitavad märgata UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja kantud suitsusaunakultuuri. Saunaomanikud saavad teada, missugune väärtus nende õuenurgas seisab, ning külalised õpivad meie saunakultuuri tundma,» rääkis suitsusaunapäevade programmijuht Egle Vodi. Huvireisidel vaadatakse Mooste kandi suitsusaunu ja seal räägitakse, kuidas saunu ehitatakse. Suuremad saunahuvilised saavad ka saunas käia. Seitse suitsusaunaomanikku pakuvad võimalust saada osa oma pere saunakommetest ühise saunaskäigu ajal.

Vodi selgitas, et iga saun on eriline ja igas paigas natuke isemoodi saunakombed. Ta kutsus üles külalisi saunade pererahvast austama. «Sauna mineja peab arvestama, et läheb teistele külla. See ei ole turismiteenus, vaid külaskäik lahkete saunaomanike juurde.»

Osa suitsusaunapäevade tegemisi, kaasa arvatud avatud suitsusaunades käimine, on väikese tasu eest ja eelregistreerimisega. Saunapäevade programm on ettevõtmise kodulehel. Avatud saunade kohta võib Facebookis lehelt «Suidsusannasümfoonia melu» leida tutvustused.

Suitsusaunapäevad on samal ajal Eesti Filharmoonia kammerkoori lavastusega «Suidsusannasümfoonia». Selles muistsest suitsusaunakombestikust ajendatud muusikalavastuses elustuvad loomis- ja kangelaslood olnud aegadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles