Teos keskendub Erastverele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Uus raamat näeb ka kena välja. FOTO: Erakogu
Uus raamat näeb ka kena välja. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Teos keskendub Erastverele

Ajaloolane ja kodu-uurija Milvi Hirvlaan tegi «Erastvere raamatu» (pildil) kokkuseadmisega kummarduse nii oma Erastverest pärit emale Alma-Adeele Kalk-Jalasele kui kõigile teistele erastverelastele. Autor esitles teost Erastvere raamatukogu-külakeskuses.

Eesti koolile andis esimese eestikeelse matemaatikaõpiku (1806) Erastvere mõisas sündinud Peter Heinrich von Frey. Veterinaarteadlane August Arras pani aluse loomatervishoiu korraldusele Eesti Vabariigis. Ta oli ka Eesti Asutava Kogu liige. Riigikogu liikmeks valiti haridustegelane Paul Leis ja põllumees Konrad Nikolai Simpson Arras.

Väga kõrgelt hindab Hirvlaane Erastvere perenaisteseltsi asutaja ja kauaaegse juhi Salme Oja tegevust. Kindlasti kuuluvad valla suurkujude hulka Ungern-Sternbergid, kes Kanepi valla tegemisi tänini toetavad, ning panid õla alla ka raamatu väljaandmisele. Kunagistest mõisnikest kõneles esitlusel oma ema Anete Krambi kodulootöö põhjal Aleksa Lily Truija.

Suure tõuke teose ilmumisele andsid Päri seltsi liikmed eesotsas Sirje Kongoga.

Teiste hulgas tänas esitlusel Hirvlaant Kanepi vallavanem Piret Rammul, kes andis talle üle ka Põlvamaa vapimärgi. Vallavalitsus toetas ka raamatu väljaandmist. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles