VIDEOLUGU: Sõstrakasvatajad avasid Obinitsas külmakeskuse

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Setomaa sõstrakasvatajad avasid teisipäeval ligi 160 000 eurot maksma läinud Obinitsa aiasaaduste külmutuskeskuse, mille abil loodetakse kohalikele väikeaiapidajatele marja- ja puuviljaturul senisest soodsamad positsioonid kätte võita.

«Obinitsa külmakeskus annab ümberkaudsetele aiandusettevõtjatele võimaluse lükata marjade müügiaega edasi, sest kui kõik pakuvad korraga, on hind kõige madalam,» rääkis ettevõtmist vedava MTÜ Setomaa Liit juht Margus Timmo.

Võistlus käib marjakasvatajate seas selle nimel, kelle saak valmib kõige kiiremini, sest kes jõuab esimesena turule, sellel on võimalik küsida ka kõige kõrgemat hinda. «Aga nädala jooksul hakkavad hinnad langema ja kahe nädala pärast on kõigil ühesugune hind,» selgitas Timmo. «Ja kui pakkumine on suur, siis on see hind võrdlemisi madal.»

Et jagada marjade pakkumine pikema aja peale ja saada tänu sellele paremat hinda, on mõistlik need pärast korjamist maha jahutada, seejärel külmutada ning turustada edaspidi, olgu siis külmutatult või hoopis töödelduna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles