Ilmateenistus: tavatu kuumus võib liiga teha

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Riigi ilmateenistus annab teada, et ei tohi tundide kaupa päikesel end kõrvetada lasta. UV-indeks on üle Eesti kõrge (üle 6) ja seda eelkõige keskpäevasel ajal.
Riigi ilmateenistus annab teada, et ei tohi tundide kaupa päikesel end kõrvetada lasta. UV-indeks on üle Eesti kõrge (üle 6) ja seda eelkõige keskpäevasel ajal. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eeloleval nädalavahetusel kerkivad maksimumtemperatuurid üle 30 kraadi. Riigi ilmateenistus hoiatab, et palavus võib liiga teha ja seda eriti linnades.

«Aafrikast pärit kuumus tõstis eile uued kuumarekordid Hollandis 40.7°C, Belgias 39.9°C, Saksamaal 41.5°C-ni, Inglismaal mõõdeti 37.9°C, Prantsusmaal 42°C ümber. Kiirust koguv lõuna-kaguvool sunnib kuumust edasi põhja poole liikuma, osa sellest on Norrasse ja Rootsi juba jõudnud, maksimumtemperatuurid kerkisid seal vastavalt eile 31.5°C ja 32.8°C-ni. Edasi kaardub tavatult soe õhumass ümber Põhja-Euroopat katva kõrgrõhuala, vallutab homseks Lapimaa ja valgub üle Soome, tõstes temperatuuri paar-kolm kraadi üle 30°C,» teatas riigi ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak.

Eestis läheb ka kuumemaks. Reedel veel nii talumatu ei ole – päike varjub vahetevahel pilvede taha ega kõrveta pidevalt ning temperatuurifoon jääb napilt alla 30°C piiri. «Nädalavahetusel aga avaneb meie õhuruum põhjakaarde ja saame täiendava portsu sooja. Laupäeval kerkivad maksimumid 30°C ümbrusse ja pühapäev on kõrgpunktiks, kui termomeetrinäidud kerkivad üle Eesti paar-kolm kraadi 30°C-st ülespoole,» kirjutas Paljak ilmateenistuse kodulehel. 

Palavus võib liiga teha ja seda eriti linnades. Asfaltpind soojeneb päikese käes 50°C kraadi lähedale ja annab omalt poolt lisakütet, niisamuti ka hoonete seinad. Öine temperatuur langeb vaid napilt alla 20°C ega paku enam märgatavat jahutust. Kuna on nädalavahetus, siis on ehk paljudel inimestel võimalus maale või veelgi parem – mere või järve äärde siirduda. Veepind on 20..24°C-ni soojenenud ega lase ka ümbritseval õhul kõrgustesse kerkida. Kuid sealgi ei tohi jahutaval tuulel end petta lasta ning tundide kaupa päikesel end kõrvetada lasta. UV-indeks on üle Eesti kõrge (üle 6) ja seda eelkõige keskpäevasel ajal. Iseäranis hoolega tuleb silm peal hoida lastel, kel mänguhoos joogivesi ununeb ja kipitavat turja tähelegi ei pane, teatas ilmateenistus.

Tavatu kuumus ei jää Eestisse pikalt pidama – juba esmaspäeval toob kirdevool värskenduse ning õhutemperatuur langeb ligi 10°C võrra, idapoolsetes maakondades on siis sooja kuni 20°C, Tallinn-Tartu joonest lääne pool veel 20..25°C. Teisipäev on kõikjal suisa jahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles