Karu üritas rüüstata asevallavanema kauplust

Kevin Koik
, suvereporter
Copy
Kaupluse omaniku Kalmer Sarve sõnul lõhkus karu akna- ja ukseklaasid. FOTO: Kalmer Sarv
Kaupluse omaniku Kalmer Sarve sõnul lõhkus karu akna- ja ukseklaasid. FOTO: Kalmer Sarv Foto: Kalmer Sarv

Möödunud nädalal käis toidupoolist otsiv karu kahel korral Valga valla Õruste külas Valga asevallavanema Kalmer Sarve peetava Epre kauplus-kohviku juures. Valga vallavalitsus pöördus karude pidevate visiitide tõttu inimeste valdustesse keskkonnaameti ja keskkonnaministri poole.

Sarvel ei õnnestunud karu teolt tabada, kuid mehe sõnul andsid vahejuhtumitest tunnistust poeni viivad jäljed, lõhutud klaasid, ümber aetud prügikastid ning kraapimisjäljed kaupluse uksel. «Karu on nüüdseks käinud kahel korral. Neljapäeva öösel vastu reedet lõhkus ta prügikaste ning reedel vastu laupäeva ukse- ja aknaklaase,» rääkis kaupluse omanik Sarv.

Vaatamata lõhutud klaasidele ei õnnestunud loomal kauplusesse pääseda, sest uksi ja aknaid kaitsesid metallist trellid. Karust jäi puutumata ka kaupluse läheduses asuv kuur, kus asub toitlustusasutus. Küll aga tungis mõmmik kohaliku loomapidaja koplisse, mille peale kutsuti kohale ka keskkonnaameti spetsialistid, kes heitsid olukorrale pilgu peale ning lubasid kohalike rahustuseks olukorrale kiiresti lahenduse leida.

Asevallavanem Sarv tõdes, et kuigi järjekordne kurioosne lugu ei põhjustanud korvamatut majanduslikku kahju, oli see koormav pigem psüühiliselt. Kuna Õru aleviku vahel ja mujalgi Valgamaal on viimase kuu jooksul karud korduvalt kohalike seas hirmu külvanud, otsustas ka Valga vallavalitsus teha pöördumise keskkonnaameti ja keskkonnaministri poole. «Kohalikul omavalitsusel on raske midagi ise ette võtta. Meile on oluline, et elanikkond tunneks ennast turvaliselt,» ütles Sarv.

VALLAVALITSUSE PÖÖRDUMINE

Viimastel nädalatel on Valga vallas liikvel kaks noorkaru, kes ajakirjanduses ilmunud uudiste kohaselt pärinevad Venemaalt Pihkvast. Teateid karude nägemise ja nende tegevuse kohta on laekunud nii Valga linnast kui Sooru, Tsirguliina ja Õru asulatest. Toidu otsingul on metsloomad rüüstanud elanike aedu, takistanud liiklust, lükanud ümber prügikaste ja puistanud laiali nende sisu ning ühel korral on lõhutud kaupluse aken.

Tänaseks on teated karude tegevusest asulates muutnud igapäevasteks. Sellest järeldub, et karud on nüüdseks harjunud inimeste lähedusest toitu otsima ning minetanud metsloomadele tavapärase inimpelguse. Kuigi senine kahju on varaline, kujutavad tiheasustusaladel liikuma harjunud karud potentsiaalset ohtu ka elanikele. Samuti kahjustab sage kokkupuude inimestega loomade võimalusi tulevikus iseseisva metsaeluga kohaneda.

Palume keskkonnaministeeriumil ja keskkonnaametil kujunenud olukord kiiresti lahendada, et tagada piirkonna elanike turvalisus. Teeme ettepaneku leida karudele uus ja sobivam elupaik, mis asuks inimasustusest piisavas kauguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles