Kiire internet jõuab maapiirkondadesse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Elektrilevi sidekapp
Elektrilevi sidekapp Foto: Elektrilevi

Võrguettevõte Elektrilevi avas kiire interneti võrguga liitumise esimestes piirkondades, teavitades juulis sellest võimalusest 4600 majapidamist. Klientidele on kõige kasulikum liituda esimese kolme kuu jooksul, sest siis on liitumishind soodsaim.

Liitumine on avatud muu hulgas Põlvamaal Ahjal, Jõeveeres, Kärsal ja Leevil; Võrumaal Missos, Kirumpääl ja Võrumõisas ning Valgamaal Tsirguliinas.

«Aasta esimene pool on läinud võrgu projekteerimis- ja ehitushangete läbiviimisele, lepingute sõlmimisele ja paljudele muudele vajalikele ettevalmistustele. Nüüd oleme jõudnud etappi, kus saame esimestele majapidamistele liitumisvõimalust pakkuda,» selgitas Elektrilevi juhatuse liige Taavo Randna. Ta lisas, et esimeste piirkondade valikul on kaalukauss ennekõike langenud paikadele, kus tänased sideoperaatorid pole seni olnud valmis ise võrku ehitama ehk niinimetatud valgetele aladele.

«Soovime järgmiste kuude jooksul aktiivselt juba järgmistes piirkondades võrgu rajamist alustada ning soovijatele liitumise avada,» lisas Randna. Elektrilevi loodab selle aasta jooksul liitumise avada kuni 15 000 majapidamisele ja ettevõttele.

Elektrilevi teavitab kõiki majapidamisi liitumisvõimalusest personaalse kirjaga, nii tavaposti kui andmete olemasolul ka e-posti teel. Klienti informeeritakse ka operaatoritest, kes avatud võrgus internetiteenust pakkuma hakkavad ja kelle seast klient endale sobivaima valida saab. Kokku on Elektrilevi võrgus valmis teenust pakkuma 12 sideoperaatorit.

Eile teatas ka telekomiettevõte Levikom, et alustab mitmel pool tarbijate ühendamist kiire internetiga, sealhulgas Valgamaal.

«Eestis on hõredama asustusega maapiirkondades tänaseni ligi 162 000 majapidamist ja ettevõtet, millel puudub ligipääs kaasaegsele internetiühendusele. Ajal, mil suuremate linnade elanikud naudivad üha suuremaid internetikiiruseid, ei jõua kiire internet kõikide Valgamaa kodudeni ka riigi niinimetatud viimase miili projekti abil,» tõdes ettevõte pressiteate vahendusel.

Levikomi tegevjuhi Peep Põldsammi sõnul on ettevõte lahendanud hajaasustusega majapidamiste ja ettevõtjate probleemi ja üle õhu leviv püsiühendus on juba reaalsus.

«VirtuaalFiiber on sarnane püsiühendus kaablile. Oleme rajanud üle-Eestilise fiiber-optilisel tehnoloogial baseeruva ülekandevõrgu nii lähedale kliendile, kui see on majanduslik mõistlik ja viimase 1–15 kilomeetri pikkuse kliendiühenduse loomiseks kasutame juhtmeta püsiühenduse võrgutehnoloogiat. Ehitame ühendusi vastavalt kliendi vajadustele, mis tagab kliendile tellitud kiiruse ja kvaliteedi. Mõnes uuselamurajoonis oleme koos arendajaga rajanud ka fiiber-optilisi kliendiühendusi ehk viinud kaabli kliendi koduni,» rääkis Põldsamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles