Setod avavad kostipäeval kodukohvikute uksed

BNS
Copy
Tuntuim setu toit on sõir.
Tuntuim setu toit on sõir. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS

Mikitamäest Luhamaani avab 17. ja 18. augustil oma uksed 14 kodukohvikut: taas saab teoks Seto kostipäiv.

Seto leelot kuuleb päev läbi Helmekaala kohvikus Tääglovas, udmurdi peretše saab maitsta Mikitamäel, maa sees küpsetatud lamba leiab Luhamaalt. Isegi öölokaal on Obinitsas avatud.

Enamikus kohvikutes tegutseb talupood: saab juurikaid, hoidiseid ja muud kraami soetada. Mitmel pool on tegevust lastele, nii on vanematel rahulikum kohvitada.

Seto Käsitüü Kogo eestvedaja ja taluperenaine Ingrit Kala osaleb Kriisa taluga teist korda. Tema sõnul innustab kostipäev tegutsema. «Olen seto traditsioonide austaja ja järgija. Soovin kostipäeval jagada killukese oskustest, mille olen oma esivanematelt saanud. Muidugi on oluline oma aias ja põllul kasvav tooraine ning sellest valmiv toit. Olen tõsine potipõllumees. Mul on hea meel, kui saan enda kasvatatud aiasaadusi teistega jagada.»

Kevadsuvel said kohvikute pidajad kokku, arutasid ühiseid teemasid ja osalesid koolitustel. Ikka selleks, et tekiks tunne ühise asja ajamisest. Igal aastal võetakse fookusesse üks teema. Seekord pakuvad perenaised kohupiimapirukaid, soolaseid ja magusaid, kinniseid ja lahtiseid. Saab kohapeal süüa ja kaasa osta.

Menüüdes on omajagu sellist, mis iseloomulik ainult Setomaale. Kui tundub, et võiks kodus üht-teist järele teha, siis korraldajad soovitavad kohvikust soetada kostipäeva retseptiraamatu «Kostipäävä paremba’ pala’». See valmis mõni kuu tagasi ja sisaldab retsepte viie aasta vältel kostipäeval osalenud kohvikutelt. 176-leheküljelises eesti- ja ingliskeelses raamatus on ligi 60 retsepti, lisaks lood Setomaa toidukultuurist.

Kostipäeva korraldamisel on seljad kokku pannud kaks Setomaa mittetulundusühingut: Seto Küük ja Seto Käsitüü Kogo. Üritust rahastavad PRIA Leaderi programm, Setomaa kultuuriprogramm, Eesti kultuurkapital, Setomaa vald ja MTÜ Seto Küük. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles