Algab Leigo Järvemuusika festival

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Äsja tehtud uus lava ja publikuala keset Leigo teatrimetsa on nüüd valmis muusikalisteks rännakuteks ja etteasteteks.
 
Äsja tehtud uus lava ja publikuala keset Leigo teatrimetsa on nüüd valmis muusikalisteks rännakuteks ja etteasteteks.  Foto: Paul Poderat

Neljapäeval algab Leigol Järvemuusika festival, mis toimub sel aastal juba 22. korda.

Sel aastal on festival kolmel päeval ehk laupäevani. Lisaks kaunitele kontsertidele järvelaval oodatakse tänavu publikut ka Leigo teatrimetsa.

«Uute kunstivormide lisamine on olnud juba pikalt mõttes ja nüüd ongi hea meel, et laiendame Leigo niinimetatud tavapärast ampluaad. Eks Leigol on ikka olnud kontserdid vabas õhus looduse keskel, aga nüüd saab publik sõna otseses mõttes looduses muusikast läbi jalutada või vastupidi,» kommenteeris festivali peakorraldaja Tiiu Tamm.

Neljapäeval ja reedel oodatakse publikut muusikalisele metsarännakule «Thule mustrid», millega tähistatakse helilooja Tõnu Kõrvitsa 50. sünnipäeva. Teoks saab muusika- ja valguspunktidega kaunistatud jalutuskäik Leigo teatrimetsas. Retketekstid on kokku pannud Andri Luup ja Toomas Täht, koreograafilised vahenumbrid seadnud Anna Kristin McCarthy. Kontsertrännak lõppeb müstilises metsas, kus valgusfestivalide korraldaja Indrek Leht on ööhämarusse sulatanud lummavad valgusinstallatsioonid.

Reedel saab Leigo Järvemuusika festivalil nautida Tiit Kikase eestvedamisel audiovisuaalset vaatemängu, mis põhineb Kronos Quarteti legendaarsel tsükliosal «Anthem of the Great Spirit».

Kontserdil kantakse ette variatsioon legendaarse helilooja Terry Riley teosest. Kronos Quarteti maailmakuulsaks mängitud ja Grammy’le nomineeritud albumilt «Salome Dances for Peace» võetakse luubi alla üks konkreetne lugu ja vaadeldakse seda väga omanäolise nurga alt. Koos Tiit Kikasega, kelle ohjata on laval lisaks elektriviiulile laserharf, droonipill ja kogu live-elektroonika, teeb kaasa keelpillikvartett koosseisus Egert Leinsaar, Linda-Anette Verte, Sandra Klimaitė ja Theodor Sink.

Kontserdid suurel järvel toimuvad laupäeval. Muusikapäeva alguses saab kuulda Läti vokaalansamblit Latvian Voices. Mati Turi ja Martti Raide esitavad kauneid eesti laule tenorile ja klaverile.

Leigo festivaliorkester ja solistid esitavad dirigent Risto Joosti juhatusel Bizet’ «Carmeni» aariad, Brahmsi ungari tantsud, Dvořáki tšellokontserdi, Dvořáki sümfoonia «Uuest maailmast» ning üllatusesinejana teeb orkestri ees debüüdi Lõuna-Eesti oma väike viiulitalent Uku Toots.

Lõppkontserdi juurde kuulub ka peremees Tõnu Tamme lavastatud valgusinstallatsioon elava tulega järvel ja kallastel, mis loob looduse ja muusika vahel veel ehedama kooskõla.

«Leigo Järvemuusika kunstilise juhina on mul suur rõõm kutsuda teid sellesse imelisse Leigo maailma, Tõnu Tamme oodud kõige unikaalsemasse kontserdikohta maailmas. Olles viimastel aastatel esinenud üle maailma tähtsaimatel lavadel, võin kinnitada, et see kogemus koos uskumatu tulevärgiga on midagi, mida ei näe ega kuule kusagil mujal,» ütles festivali kunstiline juht Marius Järvi.

Reedel ja laupäeval on huvilistel võimalik jääda vaatama öökino, kavas on P. Genovese 2016. aasta film «Täiuslikud võõrad» ja Poola režissööri P. Pawlikowski 2018. aasta film «Külm sõda». Öökino seansse korraldab Leigo festival koostöös Tartu Elektriteatriga.

Lisaks eelnevale on võimalik nautida ka kolmekäigulist õhtusööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles