VIDEOLUGU: Sümfooniline maailma loomine suitsusaunas

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Mooste folgikoja mustavas saalis esietendub reedel maailmas ainulaadne Suidsusannasümfoonia, milles on soomeugrilik maailma loomise müsteerium, Võrumaa pärimused ja elav suitsusaunatraditsioon kastetud nüüdisaegsesse muusikateatrisse.

«Mul on ülimalt hea meel olla asja juures, olla lavastaja ja selle maailma looja,» lausus etenduse lavastaja Tarmo Tagamets.

Nagu nimi viitab, on Suidsusannasümfoonia muusikalavastus, mis viib vaataja meelelisele ekskursioonile Võrumaa suitsusauna, kus elustuvad Lõuna-Eesti pärimusest, «Kalevalast» ja Hasso Krulli eeposest «Kui kivid olid veel pehmed» pärinevad müüdid ja kangelaslood.

Helilooja Märt-Matis Lille loodud heliteose kannab Kaspars Putniņši dirigeerimisel ette Eesti filharmoonia kammerkoor, ERSO muusikud ja pärimusmuusikud Mari Kalkun ja Meelika Hainsoo. Näitlejatena võtavad laval koha sisse Lauli Otsar, Sten Karpov ja Agu Trolla.

Mooste mõisa ümbruses peetakse alates neljapäevast kuni nädala lõpuni ka suitsusaunapäevi. «Suitsusaunapäevad aitavad UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja kantud suitsusaunakultuuri märgata,» ütles programmijuht Egle Vodi. «Suitsusaunapäevad on mõeldud peredele ja sõpruskondadele, väga oodatakse ka lapsi, sest kuidas muidu saavad peale kasvada uued suitsusaunasõprade põlvkonnad.»

Saunapäevadel saab käia suitsusaunas, ekskursioonil, kuulata loenguid ja osaleda saunakütmise ja vihategemise töötubades. Veel on võimalik vaadata näitust suitsusaunakultuurist, teha pilti vihakõne-puldis ja proovida suitsusauna virtuaalreaalsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles