Pihkva karu ei õnnestunud jahi käigus tabada (1)

Copy
Kalatiigi talus hävitas karu mesitaru ja grilli.
Kalatiigi talus hävitas karu mesitaru ja grilli. Foto: Kaidi Loos

Pühapäeval sattus Venemaalt pärit karu esmakordselt inimeste silme alla Valgamaal asuvas Hummuli alevikus. Terviseraja läheduses looma märganud kohalikud andsid juhtunust teada keskkonnaametile, mille järel asuti karu jahtima.

Hummuli terviseraja ümbruses kohtasid õhtupoolikul karu mitmed kohalikud ning selle peale kutsuti kohale jahimehed ja keskkonnaameti spetsialistid. Valga ettevõtja ja kohaliku jahimehe Andres Balodise sõnul algas looma tagaajamine kella 20 paiku ning kestis ligi kaks tundi. Õhtupimeduse saabudes otsustati jaht aga lõpetada.

«Sobivat hetke tema uinutamiseks ei tekkinud. Pimedas on riskantne looma uinutada, sest pärast süsti saamist liigub ta veel 5-10 minutit ringi ja halva nähtavuse korral ei näe täpselt, kuhu loom läheb,» teatas keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader.

Aderi sõnul on keskkonnaameti plaan jätkuvalt märgisega karud kinni püüda ja kuniks Venemaale asustamiseni neid Tallinna Loomaaias hoida. Selleks palub keskkonnaamet ka kohalike inimeste kaasabi. Karu nägemisel tuleks esmalt info edasi anda keskkonnainfo telefonil 1313. «Pildi tegemine ja Facebooki postitamine jäägu sellele järgnevaks sammuks,» sõnas Ader.

Jaht looma ei heidutanud

Veel samal öösel rüüstas karu Hummuli aleviku piirkonnas asuvat Kalatiigi talu, kus looma teele jäid mesitaru ja grill. Talu peremehe Eston Loosi sõnul käisid rüüstangut üle vaatamas ka keskkonnaameti spetsialistid, kes tegid kindlaks, et kahjude suurus ulatus 450 euroni.

Kuna kodutalus asuvaid mesitarusid elektrikarjus ei ümbritsenud, hüvitab keskkonnaamet tekkinud kahjusummast vaid poole. Ülejäänud tuleb Kalatiigi talu peremehel aga oma taskust leida.

Sille Ader tuletab kodanikele meelde, et kahjude korvamise aluseks keskkonnaministri määrus. «Keskkonnaamet hüvitab karu tekitatud kahjud, kui kahjustatud on mesitaru või silopalli või on surmatud või vigastatud põllumajandus- või lemmiklooma,» ütles ta. Pressiesindaja lisas, et lõhutud aken või ümberaetud prügikast kahjuks hüvitamisele ei kuulu.

Järgneval ööl nähti karu aga taas Valga vallas Soorus, kus külarahvas juba mõnda aega karuhirmus elama on pidanud. Muu hulgas inspekteeris loom Tsirguliina rahvamaja juhi Arne Nõmmiku prügikasti.

«Eelnevalt lükkas pea 10 meetrit kasti edasi ja väga osavalt sai kaane pealt lahti. Pea kaane vahele ja nii see käis,» kirjeldas Nõmmik. «Arvame, et kui kast oleks lukus olnud, siis tõenäoliselt oleks kasti purustanud. Sest ta andis ikka käpaga mitu hoopi! Ja see kõik toimus meie toauksest 20 meetri kaugusel.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles