Maantee äärde tekkis hiigelpink

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Selline vaatepilt avaneb Valga ja Tartu vahel liiklejatele. 
Selline vaatepilt avaneb Valga ja Tartu vahel liiklejatele. Foto: Sa Teaduskeskus Ahhaa

Hiljuti paigaldas teaduskeskus Ahhaa Jõhvi–Tartu–Valga maantee äärde, Tartust 33 kilomeetri kaugusele hiigelpingi. See on 4,45 meetrit kõrge ja 8 meetrit lai ning inspireeritud teaduskeskuse ühest populaarseimast eksponaadist, Ahhaa fuajees asuvatest üleelusuurusest lauast ja hiidtoolidest.

Ahhaa juhatuse esimees Andres Juur rääkis, et originaalhiidlaud ja -toolid on teaduskeskuse esimesed oma eksponaadid. «Meie näituste külastajatel on olnud võimalus hiidmööblit uudistada üle kahekümne aasta ning tänu oma efektsusele on see üks meie enim pildistatud eksponaate.»

Juure sõnul tahetakse üleelusuuruses eksponaatidega julgustada vaatajat suuremalt mõtlema. «Sarnaseid põhimõtteid järgime ka oma tegevuste planeerimisel: soovime, et lennukad ideed saaksid teostatud.»

Hiigelmööbli üks eesmärke on Juure sõnul ka näidata, kuidas tajub paariaastane väikelaps objekte, mis täiskasvanutele on täiesti tavapärastes mõõtmetes. «Ülekantud tähenduses oleme lapse vaatepunktile rõhunud ka mitme teise eksponaadi juures. Tahame tekitada ka oma suuremates külastajates samasugust siirast vaimustust ja avastamisrõõmu, mida lapsed tunnevad.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles