Meerapalus tuleb suveülikooli matkapäev

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Musitseerib ka Pedaspää juurtega pillimängija Maali Toots.
Sille Annuk / Tartu Postimees
Musitseerib ka Pedaspää juurtega pillimängija Maali Toots. Sille Annuk / Tartu Postimees Foto: Sille Annuk

Traditsioonilise suveülikooli järeltulijana leiab 10. augustil Vana-Võrumaa põhjatipus Meerapalus aset Kaika suveülikooli matkapäev. Sarnaselt juba toimunud suveülikoolidega saab kuulata loenguid ja nautida kultuuriprogrammi. Matk kulgeb mööda Pedäspää, Tammistu ja Meerapalu külasid.

Päev algab loengutega Põhja-Räpina nimedest, Meerapalu kandi sugupuudest, maailma kõige põhjapoolsemast võru keelest, Meerapalu ja Pedäspää kohajuttudest ning raamatust «Värav». Loengutele järgneb matk, mille jooksul tuleb juttu kalapüüdmisest, venede ehitusest ning iga küla elust ja inimestest. Õhtu lõppeb kultuuriprogrammiga, kus astuvad üles Tallinna Võru Seltsi näitemänguring Tungõl ning Pedäspää juurtega pillimängijad Maali, Uku ja Jorma Toots, kes saavutanud tuntust nii Eestis kui ka välismaal.

Lisaks toimuvad noortele mõttetalgud «Võro kiil ja kultuur – kuis edesi?». Arutlema on oodatud kõik noored, kellel mõtteid võru keele ja kultuuri säilitamise ning arendamise kohta.

Kaika suveülikooli matkapäeva eestvedaja on Urmas Kalla, kes räägib päeva jooksul nii keelest kui ka kohalikust loodusest ning laulab rahvalaule.

Suveülikooli on peetud 1989. aastast Vana-Võrumaa eri paigus. Nime sai suveülikool oma esimese toimumiskoha, Kaika küla järgi. Suveülikooli matkapäevana peetakse võrukeelset ja -meelset kokkutulekut esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles