Galerii: Mälestuskivi ja -pink jäävad meenutama Valga EPT-d

LEPM
Copy

Reedel, 23. augustil avati pidulikult Tõrva vallas Linna külas Ritsus mälestuskivi, meenutamaks Linna külas tegutsenud Valga EPT-d (1961–1991). Kivi kõrvale rajati ka tugev palkidest istepink, kuhu kõik endised EPT (Eesti Põllumajandustehnika Valga Rajoonikoondis) töötajad saavad tulla jalga puhkama ja meenutama neid, keda enam ei ole.

Kunagine Valga EPT oli paljude tootmisharudega asutus, mis andis Valga rajoonis tööd enam kui tuhandele inimesele. Seal tegutses puidutöökoda, maaparandusosakond ning automajand, mis oli suurimaks osakonnaks.

Piduliku avamise juhatas oma tervitussõnadega sisse mälestuskivi rajamise eestvedaja ja endine Valga EPT asejuhataja Matti Mõts. Eesti hümni taustal, mida saatis lõõtsal Thea Leitmaa, eemaldasid mälestuskivilt ja -pingilt katte kauaaegsed EPT töötajad Arvo Kolk ja Hilda Klimov.

"Valga EPT-l, mis oli Valga rajooni üks edukaim ja suurim ettevõte, oli kohaliku piirkonna edendamisel ja rahvastiku kasvatamisel märkimisväärne roll. Usun, et see mälestuskivi on kaunis austusavaldus kõigi kunagiste EPT töötajate elutööle ning sellel pingil saavad inimesed jalga puhata ja meenutada möödunud aegu ning vaadata mõtetes helgelt ka tuleviku poole,” sõnas Tõrva abivallavanem Aivar Uibu, kes õnnitles oma sõnavõtus ka kõiki kohalviibijaid ja tänas kivi rajamise eestvedajaid.

Mälestuskivi õnnistasid sisse EELK Konsistooriumi kantsler, Kambja koguduse õpetaja ja "endine Ritsu poiss" Andrus Mõttus ning EELK Helme Maarja koguduse õpetaja Arvo Lasting.

Lisaks jagas ka Andrus Mõttus ligi sajale kohaletulnule oma nooruspõlve meenutusi Ritsus elamise aegadest ning tõi välja, et just seal leidis tema oma tee, kutsumuse ja talendi. Ajalugu meenutasid ja mälestusi jagasid ka Arvo Õim, Ants Randmaa ja Taavi Orav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles