Kanepi kooli direktor lahkub ametist

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Loodetavasti saabub kooli nüüd töörahu.
Loodetavasti saabub kooli nüüd töörahu. Foto: Erik Tikan/Postimees

Käesolev artikkel sisaldab ebaõigeid faktiväiteid Ilvi Suislepa kohta. Loe siit:

https://www.postimees.ee/7727294/postimehe-umberlukkamised?preview_token=64075bc94f416

https://lounapostimees.postimees.ee/7728662/louna-eesti-postimehe-umberlukkamised?preview_token=6409b536c7f1f

Töökiusus, autokraatses käitumises ja ebaprofessionaalses juhtimises süüdistatud Kanepi gümnaasiumi direktor Ilvi Suislepp lahkub koolist poolte kokkuleppel. Suislepp ei andnud Postimehele sisulisi vastuseid küsimustele, miks ta otsustas vallaga kokkuleppele minna ja ameti maha panna.

Kanepi vallavanem Piret Rammul esmaspäeval kõnedele ei vastanud. Valla kodulehel avaldatud teates palus vallavanem meedial suunata tähelepanu nüüdsest päevapoliitilistele teemadele. «Koolipere on ühiselt otsustanud edasisi kommentaare mitte anda,» seisis teate lõpus.

Konflikt sundis tegutsema

Postimees kirjutas konfliktist koolijuhi ja õpetajate vahel esimest korda 17. juulil. Probleemi tõi avalikkuse ette õpetaja Kaidi Valli-Mägi, kes enne ajakirjandusse pöördumist otsis abi kooli hoolekogult, vallavalitsuselt ja ministeeriumilt. Soovitud abi ühestki instantsist ei tulnud. Postimehele on direktori kiuslikku käitumist kirjeldanud 15 õpetajat.

«Enda eest tuleb võidelda. Lootsin, et keegi võtab midagi ette – ei võetud. Selleks pidingi ajakirjanduse poole pöörduma. See samm pani valla ja hoolekogu tegutsema. Võtsin riski ja ma ei kahetse seda,» lausus Valli-Mägi.

Õpetajate arvepidamist mööda on Suislepa ametiajal Kanepi gümnaasiumist lahkunud pea 30 pedagoogi.

Eelmisel reedel kohtusid haridus- ja teadusministeeriumi esindajad Kanepi valla omavalitsusjuhtidega. Ministeeriumi välishindamisosakonna juhataja Kristin Hollo sõnas, et kooli juhtimine sellisel kujul jätkuda ei saa ning koolipidaja peab võtma vastu otsused, et taastada koolis töörahu.

Õpetajate arvepidamist mööda on Suislepa ametiajal Kanepi gümnaasiumist lahkunud pea 30 pedagoogi. «Soovime, et meil töötavad parimad õpetajad. Kes ennast parimana ei tunne, lahkub ise,» põhjendas direktor Suislepp kaadrivoolavust. Postimehe andmetel naaseb nüüd, pärast direktori lahkumist kooli kaks õpetajat.

Mitu õpetajat on rääkinud, kuidas nad sisuliselt sunniti lahkuma, kärpides nende töökoormuse sama hästi kui nullini. Ka õpetaja Valli-Mäele pakkus direktor täiskoormuse asemel 0,6 kohta. Sellele lepingule õpetaja alla ei kirjutanud.

Lastevanemad kogusid allkirju

Vanemad, kes soovisid Valli-Mäge 1. klassi klassijuhatajaks, kogusid tema toetuseks allkirju. Ka neile ütles direktor ära. Nüüd on kindel, et õpetaja jätkab uuel aastal täiskoormusega ja saab talle lubatud 1. klassi.

«Loodame, et nüüd hakkavad asjad laabuma,» ütles Valli-Mägi. «Kui saame juhi, kes oskab hoida meeskonda ja väärtustab töölisi, on kõik saavutatav!»

Direktori tõttu koolist lahkunud vene keele õpetaja Laine Kippari ütles, et teda kutsuti gümnaasiumi tagasi. Tagasi minna ta küll ei kavatsevat, kuid rõõmustab endiste kolleegide üle.

«Selles kurioosses olukorras, kus nii palju õpetajaid lahkub, sest neile tehakse pidevalt haiget, ei saanudki olla teist lahendust kui direktori lahkumine. Kogukonda tuleb hoida, eriti oma õpetajaid,» rääkis Kippari.

«Koolijuht on tahes-tahtmata ka üks oma kogukonna juhtidest, kes loob ja hoiab vaimseid sidemeid terves vallas. Koolidirektorid, palun usaldage oma õpetajaid ja võimaldage neil oma tööd ausalt ja hästi teha,» lisas ta.

Anonüümsust palunud õpetaja ütles, et vald võttis ennast kokku ja tõesti uuris olukorda. «Probleemiga tegeleti, vallavanem kutsus õpetajad oma jutule, korraldas meeskonnatöö koolituse. Selles osales peaaegu terve kollektiiv. Koolitus võttis inimestelt sisemise pinge maha, kõik olid avalad ja suhtlesid omavahel.»

Õpetaja lausus, et selles olukorras oli direktori lahkumine parim lahendus. «Panen just oma klassis õpikutele pabereid ümber, töö käib, oleme uue kooliaasta eel täis indu ja entusiasmi. Alustame uut aastat lastele mõeldes.»

- - - 

Koolijuht Ilvi Suislepp kinnitas ERRile, et süüdistused on alusetud ja ta lahkub ametist töörahu huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles