Valgamaal inimeste juures kolanud kahest karust on üks siiani tabamata

BNS
Copy
Valgas ringi luusinud karud Polja ja Proša.
Valgas ringi luusinud karud Polja ja Proša. Foto: Monika Kaur

Venemaalt Eestisse tulnud ja Valgamaal inimeste läheduses liikunud Polja nimeline karu on praeguseni tabamata, teine karu Proša ootab Tallinna Loomaaia karantiinis dokumentide kordaajamist, et siis taas Venemaa metsades vaba karuelu elama hakata.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko ütles kolmapäeval BNS-ile, et Karu Poljat pole praeguseni tabatud ja teda pole ka nähtud. "Teda pole nähtud Eestis ega teisel pool piiri ja tema saatuse üle saab ainult spekuleerida, aga seda ma ei tahaks teha," sõnas Rakko.

BNS-i täpsustavale küsimusele, kas Polja võib olla käimasoleval hooajal ära kütitud vastas Rakko, et see võimalus võrdne kõigi teiste võimalustega. "See võimalus on täpselt samaväärne võimalusega, et on Eestist lahkunud või otsustanud siia elama asuda ja peitu läinud - kõik need võimalused on täpselt võrdsed. Puudub vähimgi indikatsioon, et mingi variant oleks teistest eelistatum," ütles ta.

Loomaaia direktor Tiit Maran ütles BNS-ile, et augusti keskel kinni püütud karu Proša ootab jätkuvalt loomaaia karantiinis, kuni Venemaa ametkonnad tema kodumaale naasmise paberid korda ajavad ja ta ei tea, millal nendega ühele poole saab.

"On kahesugused paberid, ühed on veterinaarpaberid ja teised paberid puudutavad Washingtoni konventsioonis seisvat ohustatud loomade teemat ja nende üle piiri liikumist. Mõlemad paberid peavad korras olema, enne ei saa midagi teha. Ma tean, et venelased tegelevad asjaga, aga see võtab kaua aega, me ei räägi päevadest vaid nädalatest," lausus Maran.

Marani sõnul pole ta ise karantiinis viibivat Prošat vaatamas käinud ja seega ei oska tema käitumist kommenteerida. "Aga me proovime teda hoida võimalikult lihtsa toidu peal, mitte anda niiöelda inimtoitu. See oli venelaste üks väga konkreetne palve, et teisiti ei tohiks teha."

Ka Marani sõnul puuduvad tal teise karu Polja kohta igasugused andmed. "Aga kui ta kinni püütakse ja miele tuuakse, võtame ta loomulikult vastu ja paneme karantiini," lisas ta.

"Oleme ooterežiimil, aga kindlasti loomaaeda Proša jääda ei saa. Mõõdame aega nädalates, aga ma ei tahaks, et see kuid kestab, sest siis ta kipub siia jääma ja peame leidma mingi teise lahenduse," sõnas loomaaia direktor.

Augusti alguses liikusid Valgamaal Venemaalt orvuks jäänud karupoegade päästekeskusest jalga lasknud karud Polja ja Proša. Karud tulid inimeste lähedusse ja muutusid neile ohtlikeks ning vaid Venemaa spetsialistide palvel ei lastud neid maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles