Lõuna-Eestis vajatakse olmeabivahendeid ja ratastoole

LEPM
Copy
Invaru abivahendikeskus Tartu kesklinnas.
Invaru abivahendikeskus Tartu kesklinnas. Foto: Arno Mikkor

Tänaseks üle poole aasta Tartu kesklinnas tegutsenud Invaru abivahendikeskuse statistikast selgub, et kõige enam tunnevad lõuna-eestlased huvi igapäevaste abivahendite ja ratastoolide vastu, mille üürijate arv on märkimisväärselt kasvanud.

Tartu Invarus abivajajaid teenindava Maigi Luigendi sõnul kasvab abivahendikeskuse külastajate arv pidevalt ning alates talvisest avamisest kuni tänaseni on leidnud erinevaid lahendusi üle 2000 inimese. “Lisaks abivahendite väljaostmisele kasvab iga kuuga ka abivahendite üürimine,” märkis Luigend, kelle sõnul on abivahendikeskusest kõikjal Eestis pidevalt välja üüritud ligi 10 000 abivahendit.

Üllatavalt suur huvi on lõuna-eestlastel Luigendi sõnul just olmeabivahendite vastu. “Näiteks üsna palju on esimese poolaasta jooksul soetatud tualetipoti kõrgendusi, haaratseid asjade kättesaamiseks, hooldusvoodite madratseid ja soki jalgatõmbamiseks mõeldud abivahendeid,” loetles Luigend.

Sarnaselt teistele Eesti piirkondadele on ka Lõuna-Eesti elanike huvi mähkmete vastu pidevalt kasvutrendis. “Kui esialgu käidi Invarust pigem ühekaupa mähkmeid ostmas ja abivahendite valikuga tutvumas, siis nüüd soetatakse kogu vajalik mähkmekogus koos vahenditega, mis mähkme kasutaja eest hoolitsemisel abiks on,” märkis Luigend ja tõi näiteks nii puhastamiseks mõeldud salvrätid, nahakreemid, nahapuhastusvahud kui ka nitriilkindad.

Üsna suurt huvi pakuvad kohalikele ka muud abivahendid, mis aitavad tulla toime enesehoolitsusega. “Päris palju tuntakse huvi vannitoolide ja -pinkide vastu, mis aitavad mugavamalt pesemistoiminguid teha. Samuti soetatakse igal kuul kümneid erinevaid käetugesid - nii vannitubadesse kui ka wc-desse,” kirjeldas Luigend.

Liikumisabivahendite osas eristub aga Invaru abivahendikeskus Tartus teiste piirkondade esindustest abivajajate suure huvi tõttu standardratastoolide vastu. “Kui mujal üle Eesti on meil tavaliselt kokku aasta jooksul pidevalt üüris umbes 2000 ratastooli, siis Tartu esindusest võeti mitmeid ratastoole üüri juba esimestel kuudel pärast esinduse avamist ning huvi nende vastu on iga kuuga aina kasvanud,” märkis klienditeenindaja, kuid lisas, et samuti tunnevad kohalikud huvi ka neljarattaliste tugiraamide vastu. Lisaks on Tartu esindusest soetatud tänaseks üle saja kargu ja kepi ning nendega koos ka vajalikke karguotsikuid.

Just seetõttu, et lisaks tartlastele külastavad esindust ka paljud teised lõuna-eestlased, otsustas Invaru Luigendi sõnul avada erinevalt teistest kohalikest abivahendikeskustest oma uksed Tartus ka laupäeviti. Nii saavad ka kaugemalt tulijad nädalavahetusel kesklinnas asuvast esindusest vajalikud abivahendid kätte.

Abivahendite mahtude kasvu taga näeb Luigend nii Lõuna-Eestis kui ka mujal piirkondades eeskätt info levikut ja paremat teadlikkust abivahendite soetamise ja riiklike soodustuste kasutamise võimaluste kohta. Samuti on oluline mõju ka paratamatult üha vananeval rahvastikul ning abivahenditest sõltuva elanikkonna kasvul.

Invaru abivahendikeskus on liikumiserivajadustega inimeste abivahenditele spetsialiseerunud valdkonna suurim ekspert Eestis. Üle Eesti asuvas kümnes teeninduspunktis käib igal kuul enam kui 10 000 abivajajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles