Vastse-Roosa külarahvas avas taastatud veskitammi

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Eesti lõunaservas asuvas Vastse-Roosa külas avati reede õhtul Vaidva jõe paisule ehitatud uus sild, mis võimaldab külaelanikel veskitammist nüüd ohutult üle käia.

«See pais on olnud küla süda kogu aeg. Keegi ei kujuta seda küla ilma paisuta ette,» lausus jõetammi taastamist vedanud Vastse-Roosa elanik, ettevõtja Meelis Mõttus.

Vastse-Roosa veskitamm on tema sõnul aegade jooksul olnud kord lagunenud, kord taastatud ja nüüd on taas käes need aastad, kui paisust üle viivad kolm silda on korras. «Ajalooliselt on siin olnud neli silda rivis ja kolm on tänase seisuga taastatud. Maailma arengut see pais ei muuda, aga meie küla jaoks on see väga tähtis asi,» ütles Mõttus.

Eraalgatusena taastatud paisusilla avamisel lõikasid lindi läbi üks ühel ja teine teisel pool jõge elavad Vastse-Roosa daamid Ilona ja Aino, kes saavad nüüd muretult külauudiseid vahetada ja üle jõe poes käia.

Millal Vaidva jõgi Vastse-Roosas üles paisutati, pole täpselt teada. Teada on see, et 1798. Aastal välja antud Mellini kaardile on veski juba peale kantud. Enne Eesti iseseisvumist kuulus see Vastse-Roosa mõisale ning pärast Eesti taasiseseisvumist omandas veski Meelis Mõttus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles