Elupäästjate vaprus tõi neile aumärgi

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga komando päästja Rinaldo Teder sai elupäästja 3. klassi medali koos Siim Kurrikoffiga Valgas tulekahjus kannatada saanud naise päästmise eest.
Valga komando päästja Rinaldo Teder sai elupäästja 3. klassi medali koos Siim Kurrikoffiga Valgas tulekahjus kannatada saanud naise päästmise eest. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Päästeamet tunnustas oma 100. sünnipäeva puhul päästeteenistuse aumärkide ja tänukirjadega 131 inimest. Neist kümme vaprat elavad Kagu-Eestis.

Sander Ehtet tunnustati medaliga, kuna ta tõi põlevast majast välja naabrinaise.
Sander Ehtet tunnustati medaliga, kuna ta tõi põlevast majast välja naabrinaise. Foto: Erakogu

Elupäästja 3. klassi medali saanud Sander Ehte on 29-aastane Võru mees. Tänavu 5. aprillil märkasid nad koos elukaaslasega, et naabermajast tuleb suitsu. Neile oli teada, et seal elab eakas naabritädi.

«Aed oli ees ja pidi üle aia ronima, et majale ligi saada,» meenutas Ehte. «Esimese korraga tormasin sisse ja hõikasin: keegi ei vastanud. Siis tulin välja: ei kannatanud väga kaua sees olla. Üle aia hõikasin naisele, et ta kiirabi kutsuks. Läksin uuesti sisse ja tagatuppa välja. Naine seisis seal püsti, toimetas midagi – ilmselt oli segaduses juba. Haarasin käest kinni ja vaikselt tõin välja.»

Pelletitehases mehaanikuna tegutsev mees jäi autasust rääkides tagasihoidlikuks. «Hea meel on ikka, et tunnustatakse.»

Medali pälvis ka Angela Udras, kelle tegutsemine hoidis ära hullema tulekahju Võrus.
Medali pälvis ka Angela Udras, kelle tegutsemine hoidis ära hullema tulekahju Võrus. Foto: Eneli Udras

Meeletu leek

Võru lasteaia Punamütsike abikasvataja Angela Udras oli mullu 17. novembril just Venemaa-reisilt saabunud ja heitis väsinuna kella 22 paiku magama. Siis kuulis ta aga ukse taga kolistamist ja koergi hakkas haukuma.

«Võtsin koera sülle ja läksin ukse peale. Naaber ütles: «Tule palun appi mulle, mul läks põlema, mul läks ümber, mul läks küünal ümber,» kirjeldas Udras sündmusi 18 korteriga majas Kivi tänaval. «Ma ei saanud alguses aru, mis asi see ümber läks. Kui ukse lahti tegin, nägin meeletut leeki seal korteris. Terve tuba oli seda täis, seal ei olnud enam midagi päästa. Ei jõudnud ennast riidesse panna, olin särgiväel. Võtsin naabri kaasa, ütlesin, et sina sinna korterisse tagasi ei lähe. Aga tal oli isa seal korteris: istus diivani peal ja tema ees laud põles.»

Teisel korrusel magas ema kahe lapsega, ka nemad suunas Udras majast välja. Just välja sõbra juurde minema hakanud naaber Jaan Raha uuris Udraselt, kas naisel on abi tarvis. Kuulnud, et üleval korteris vajab naaber abi, tõi Raha mehe põlevast korterist välja ning hoolitses tema eest kiirabi tulekuni.Olukorra tõsidus jõudis naisele kohale alles veidi hiljem. «Kui tuletõrje oli kutsutud, seisin kase all ja siis mulle jõudis kohale, mis toimub. Mu enda korter sai samamoodi kahjustada, mul ei olnud kolm kuud kuskil elada. Kolisin ema juurde. Õnneks endal polnud tol hetkel lapsi kodus.»

Nii Udras kui Raha said elupäästja 3. klassi medali. «Ei osanud seda oodata. Arvan, et iga inimene oleks tegelikult niimoodi reageerinud. Aga väga hea üllatus,» lausus Udras.

Valga komando päästja Siim Kurrikoff sai elupäästja 2. klassi medali. Koos päästja Rinaldo Tederiga tõid nad Valgas põlevast majast välja vanema naisterahva.
Eero Vabamägi/Postimees
Valga komando päästja Siim Kurrikoff sai elupäästja 2. klassi medali. Koos päästja Rinaldo Tederiga tõid nad Valgas põlevast majast välja vanema naisterahva. Eero Vabamägi/Postimees Foto: Eero Vabamägi/postimees

Kombates suitsu sees

Tunnustus sai osaks ka Valga komando päästjatele Siim Kurrikoffile ja Rinaldo Tederile, kellest Kurrikoff sai elupäästja 2. ja Teder 3. klassi medali.

Läksime alguses sellest naisest täitsa mööda. Termokaamera ei näidanud, ta oli riiete all. Kompamise peale leidsime ta üles, ütles Valga komando päästja Siim Kurrikoff.

Mullu 19. detsembril said nad väljakutse Valga linna Uuele tänavale. Sealses põlevas korteris oli sees vanem naisterahvas. «Kõige keerulisem oli, et korter oli asju täis kuhjatud. Kõigepealt avasime ühe korteri, sealt tuli vastu suur koer. Alguses ei saanudki aru, kus see korter üldse on, välisukse ette oli ka veel asju pandud kõvasti. Kahtlesime, et seal ei saa olla ust,» kirjeldas Kurrikoff.

«Läksime alguses sellest naisest täitsa mööda. Termokaamera ei näidanud, ta oli riiete all. Kompamise peale leidsime üles. Tavaliselt on inimene termokaamera ekraanil näha,» lisas päästja.

Üheteistkümnendat aastat päästjana töötavale Kurrikoffile pole see esimene tunnustus, 2015. aastast on tal juba elupäästja 3. klassi medal. «Nüüd on väike kollektsioon, kaks tükki panna kuskile kapi peale,» naeris mees.

Päästeteenistuse hõberisti sai Valgamaa päästepiirkonna juhataja Alar Roop (vasakul).
Päästeteenistuse hõberisti sai Valgamaa päästepiirkonna juhataja Alar Roop (vasakul). Foto: Päästeamet

Riikide koostöö

Valgamaa päästepiirkonna juhataja Alar Roop pälvis päästeteenistuse hõberisti. See antakse keerukate päästetööde juhtimise või silmapaistvate teenete eest päästealal. «Eks ta ikka natuke selles mõttes liigutav oli, et tööd olen siin pikalt juba teinud, üle 20 aasta. Kui selle töö eest ka tunnustatakse, on loomulikult hea meel.»

Roobi sõnul toodi tunnustuse põhjenduses välja näiteks koostöö tegemine Läti piirilinna Valkaga. «Meie paakauto sõidab päris tihti neile appi ja samamoodi aitavad nemad, kui meil on neid vaja.»

Samuti märgiti ära, et päästjad on edukalt nõustanud omavalitsuse töötajaid. «Kuulun regiooni korrapidamisgruppi, eelmisel aastal juhtisin rabatulekahju kustutamistöid. Oluline on ka kogu maakonna üldine areng: meil on esinduslik Tõrva komando, kes väga palju sporti panustab.»

Edasi plaanib Roop põhjalikumalt arendada elanikkonna kaitse ehk kriisides hakkamasaamise temaatikat, mida puudutas ka tema kevadel kaitstud magistritöö. «Et elanikud oleks järjest rohkem valmis selleks, kui mingi suure õnnetuse puhul on elutähtsad teenused katkestatud. Et nad teaksid, mida siis peale hakata. Mida suurem õnnetus, seda vähem pääste kuhugi jõuab. Inimesed peavad mingil hetkel ise hakkama saama.»

Päästeameti teenetemedal kuldsete tammelehtedega anti Räpina päästekomando päästjale Rein Olepile (vasakul).
Päästeameti teenetemedal kuldsete tammelehtedega anti Räpina päästekomando päästjale Rein Olepile (vasakul). Foto: Päästeamet

Kodud tuleohutuks

Päästeameti teenetemedal kuldsete tammelehtedega anti Räpina päästekomando päästjale Rein Olepile. Teenetemedali hõbedaste tammelehtedega said Võru päästekomando pealik Erki Land, Antsla päästekomando meeskonnavanem Kalev Tiirmaa ja Vastseliina komando päästja Kaupo Narusk. See autasu on mõeldud nendele, kel seljataga 10-aastane laitmatu või silmapaistvalt hea teenistus päästeametis.

Keegi ei tee kindlasti oma tööd selle nimel, et medalit saada. Aga see tõesti on hea tunne, kui sind märgatakse, ütles Võru päästekomando pealik Erki Land.

Ka Land tõdes, et tegu pole päris esimese autasuga. «Päästeteenistuse medal on olemas.»

Oma oluliste saavutuste hulka, mida ka päästeamet tunnustas, loeb Land edukalt ellu viidud projektid, nende seas näiteks «Tulest targem». Praegu on aktuaalne üle Eesti 500 kodu tuleohutuks tegemine. «Võrumaal on oma osa sinna anda. Koostöös kohaliku omavalitsusega viib päästeamet seda läbi. Päästeameti osa on leida kodud üles, käia seal nõustamas, vaatamas, kas nad saavad ise hakkama või peab rahaga aitama. Tehakse korda kas küttekolle või elektrisüsteem.»

«Keegi ei tee kindlasti oma tööd selle nimel, et medalit saada. Aga see tõesti on hea tunne, kui sind märgatakse,» võttis Land teema kokku.

Tunnustatud Valga-, Võru- ja Põlvamaal

Elupäästja 2. klassi medal

  • Siim Kurrikoff, Valga komando päästja
Elupäästja 3. klassi medal
  • Sander Ehte, eraisik
  • Angela Udras, eraisik
  • Jaan Raha, eraisik
  • Rinaldo Teder, Valga komando päästja
Päästeteenistuse hõberist
  • Alar Roop. Valgamaa päästepiirkonna juhataja
Päästeameti teenetemedal kuldsete tammelehtedega
  • Rein Olep, Räpina komando päästja
Päästeameti teenetemedal hõbedaste tammelehtedega
  • Erki Land, Võru komando pealik
  • Kalev Tiirmaa, Antsla päästekomando meeskonnavanem
  • Kaupo Narusk, Vastseliina komando päästja

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles