Film Valgast pärit palgalisest teatrivaatajast jõuab kinodesse

BNS
Copy
Kutselist teatrivaatajat Alissija-Elisabet Jevtjukovat näeb peatselt kinolinal.
Kutselist teatrivaatajat Alissija-Elisabet Jevtjukovat näeb peatselt kinolinal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kinoteatri eksperimendi korras vaatas olematu teatrikogemusega Alissija-Elisabet Jevtjukova eelmisel aastal 224 etendust ja ekstreemsest aastast sünnib dokumentaalfilm "Aasta täis draamat", mille režissöör on Marta Pulk.

Oktoobris 2017 avaldas Kinoteater töökuulutuse, leidmaks Eestist inimest, kes on teatrist täiesti puutumata. 450 taotleja hulgast valiti välja Alissija-Elisabet Jevtjukova, 21-aastane rätsepa haridusega slaavi tüdruk Valgast. Tema tööülesandeks oli vaadata ja arvustada kõiki 2018. aastal esietenduvaid teatrilavastusi. 

Üks idee autoreid, Kinoteatri produtsent Paul Piik sõnas, et inimeste reaktsioon sellisele ametile on olnud naljakas. "On inimesi, kes ütlevad, et ma väga tahaks sellist tööd teha. Ja siis on inimesi, kes ütlevad, et see töö ajaks neid kindlasti hulluks," sõnas ta.

13. jaanuaril 2018 esimest korda teatrisse läinud Alissija nägi aasta jooksul etendusi, mis inspireerisid, ja etendusi, mis tekitasid meeleheidet. Ta koges märtsikuist esietenduste hullust, mil 20 päevaga oli vaja vaadata 21 etendust. Ta koges suveetenduste hullust, mil teatrit tehakse kõikides Eestimaa nurkades ning muidugi detsembrihullust ehk rohkelt lastele mõeldud jõuluetendusi.

Režissööri sõnul läbis Alissija aasta jooksul uskumatu teekonna. "On korraga hirmus ja ilus hetk olla 21 ja küsida, mida ma siin maailmas üldse tegema peaksin - Alissija pidi selle osa oma elust läbi tegema enneolematu eksperimendi tingimustes."

Marta Pulk rõhutab, et see ei ole film teatrist, vaid lugu iseseisvumisest, oma koha otsimisest ja sellest, et vahel piisab ainult väikesest juhusest, et veerema läheks lumepall, mis muudab kogu elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles