Taliujujad teevad läheneva hooaja puhul esimesi starte

Mati Määrits
, reporter
Copy
Ujutakse nii kalipsodega kui nendeta, meetrise nööriga järel libisev ujumispoi on soovituslik.
Ujutakse nii kalipsodega kui nendeta, meetrise nööriga järel libisev ujumispoi on soovituslik. Foto: Madis Sinivee/Postimees
  • Aega üle järve ujumisel ei võeta.
  • Poisse mahub kõik vajalik.

Kui augusti lõpul proovisid jaheda veega harjunud tervisesportlased Emajõe voogusid, siis homme ujutakse koos üle Kanepi vallas asuva Jõksi järve ja tagasi.

MTÜ Taliujumine Rahvaspordiks ühe eestvedaja Margus Ruusmaa sõnutsi saadakse laupäeval enne keskpäeva kokku Kanepi külje all Kevvai külalistemajas. Start antakse kell 12. Ettevõtmine kannab nime Kanepi Uim.

«Üle Jõksi järve ujume teist aastat. Mullu tuli nädalase etteteatamisega kohale 15 inimest. Ka ilm oli ülivilets. Nüüd alustasime ettevalmistustega märksa varem ning oleme saanud hulga tagasisidet. Ehk tuleb seekord sada täis,» lootis ta.

Need, kes järve teisele kaldale jõuavad ja enam ujuda ei soovi, toob tagasi paat.

Ujutakse nii kalipsodega kui nendeta, meetrise nööriga järel libisev ujumispoi on soovituslik. «See on turvalisuse pärast. Kui midagi juhtub ja parasjagu paati kõrval ei ole, haarad poist. Kuna poi on veekindel, mahuvad kas või meres ujudes sinna vabalt käterätt, vahetusriided, autovõtmed, pudel vett, võileib ning dokumendid. Tuled mis tahes kohas kaldale ning saad kohe end kuivatada ja riidesse panna,» rääkis Ruusmaa.

Aega ei võeta. Kes tahab rohkem ujuda, selle võimaluse ka saab. Need, kes järve teisele kaldale jõuavad ja enam ujuda ei soovi, toob tagasi paat või siis tulevad nad lähtekohta kallast mööda. Lõpetajaid ootavad saun, söök ja jook.

Osalemistasu ei ole, kuid võimalik on annetada. Kogutud summast pool läheb MTÜ-le Peaasi ja ülejäänu jääb MTÜ-le Taliujumine Rahvaspordiks järgmisteks üritusteks.

Ruusmaa tõdes, et tõelisele talisuplejale on vesi praegu veel liialt soe, kuid nendelt, kes ei ole jaheda veega harjunud, nõuab see parajat eneseületust. Kuna tavaliselt on septembris vesi juba jahe, alustavadki taliujujad uut hooaega just sellel ajal.

Avastart anti 30. augustil Tartus seitsme silla ujumisel, kus allavoolu ujuti 6,5 kilomeetrit. Kaasalööjaid oli poole­saja ringis.

«Taliujujaid on ülikoolilinnas paarisaja ringis. Meie juures Anne kanalis käib 50–60. Hoiame seal talv läbi jääaugu lahti. Linna poolt on vetelpäästehoone, kus saame riideid vahetada,» rääkis eestvedaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles