Metsandussektor asus toetama algatust “Eesti kliimaneutraalseks 2035”

, ajaleht@lounapostimees.ee
Copy
Heino Elleri nim Tartu Muusikakooli saal illustreerib hästi, kuidas on võimalik puitu kasutada selliselt, et tulemus näeb hea välja ja on keskkonnasõbralik.
Heino Elleri nim Tartu Muusikakooli saal illustreerib hästi, kuidas on võimalik puitu kasutada selliselt, et tulemus näeb hea välja ja on keskkonnasõbralik. Foto: Erakogu.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuste Liit ja Eesti Erametsaliit toetavad Eestimaa Looduse Fondi algatust, muuta Eesti teadmistepõhiselt kliimaneutraalseks aastaks 2035.

Kuna intensiivselt kasvavad metsad ja puidust tooted mängivad olulist rolli süsiniku sidumisel, on metsa- ja puidusektor üks väheseid majandusharusid, kellel on tänastele keskkonnaprobleemidele leevendavaid lahendusi pakkuda. Tootjate veendumusel võiks Eesti lähtuda president Kersti Kaljulaidi sõnastatud eesmärgist ja olla kliimateadlike lahendustega muust maailmast sammu võrra ees. Liit kutsub üles ka teisi tööstusharusid liikumist toetama.

Aktiivset metsandust kui ühte olulist lahendust tänasele kliimakriisile näevad erinevad teadlased üle maailma. Metsade uuendamise ja puidust toodete positiivset mõju Eesti kliimavöötmes toonitab näiteks rahvusvaheline kliimateadlaste raport IPCC. Lisaks metsade uuendamise positiivsele mõjule - süsiniku sidumine atmosfäärist - selgub raportist seegi, et kui puidus sisalduv süsinik kantakse üle puidust valmistatud pikaajalistesse toodetesse, omab see tänastele keskkonnaprobleemidele positiivset mõju. Kui nende puidust toodetega asendatakse naftapõhiseid tooteid, on kasu keskkonnale juba mitmekordne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles