Rõuge volikogu esimehe tool löödi kõikuma

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Rõuge vallavolikogu esimees Aigar Kalk.
Rõuge vallavolikogu esimees Aigar Kalk. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Kümme Rõuge vallavolikogu liiget algatasid teisipäeval umbusaldusavalduse volikogu esimehe Aigar Kalgi vastu, heites talle ette suutmatust tööga toime tulla.

Umbusaldajad toovad välja kuus pattu, miks Aigar Kalk ei sobi volikogu esimeheks.

«Jätkuvalt saavad vallaelanikud vallavolikogus arutlusele tulevatest küsimustest teada vaid neli päeva enne volikogu istungit. Volikogu komisjonide protokollid ei ole kättesaadavad enne volikogu istungit. Volikogu koosolekute protokollid on vigased ja neid ei avaldata ettenähtud ajaks,» kõlavad kolm esimest etteheidet.

Samuti pole umbusaldajad rahul sellega, et «volikogu esimees võtab volikogus arutusele eelnõud, mis ei vasta seadusega kehtestatud nõuetele. [Volikogu esimees] ei kuula kriitikat, ei tunnista oma vigu». Kuuendaks pannakse pahaks, et esimehel «puuduvad volikogu istungi juhtimiseks vajalikud teadmised või ta rikub seaduse nõudeid sihilikult».

«Leiame, et valla ja vallavolikogu juhtimises on suuri puudujääke, mis kahjustavad valla mainet ja pidurdavad arengut ning selle eest vastutab vallavolikogu esimees Aigar Kalk,» resümeerivad umbusadajad.

«Opositsioonil on pretensioonid ja arvamus, et nende asjade osas on vastutavaks isikuks volikogu esimees,» sõnas Aigar Kalk Lõuna-Eesti Postimehele. «Asja lihtne kokkuvõte on see, et kui opositsioon ei saa oma tahtmist, siis tuleb kuidagi reageerida ja see umbusaldusavaldus - toim) on opositsiooni tüüpiline käitumine.»

Rõuge volikogus on võimu ja opositsiooni suhted olnud teravad juba alates 2017. aasta valimistest kui varasemast viiest vallast pandi kokku üks suur. Kui mullu paistis, et pärast esmaseid jõukatsumisi annavad kaks poolt järele ja saabub kodurahu, siis nüüd ei näe Kalk, et rahu selles volikogus saabuks.

«See ei laabu. Sellel valimisperioodil ei laabu, kui on nii verivihased tegelased,» ütles Kalk.

Umbusaldusavalduse alla kirjutanud 10 saadikut tegid ühtlasi ettepaneku, et otsustav hääletus toimuks nädala pärast, 24. septembril toimuval volikogu erakorralisel istungil.

Seaduse järgi kutsub volikogu istungi kokku aga volikogu esimees ning Kalk polnud teisipäeva õhtul kindel, millal ta nüüd istungi kokku kutsub. Kui erakorralist istungit vahepeal ei toimu, tuleb umbusaldusavaldus hääletusele oktoobris.

Rõuge vallavolikogus on 27 liiget. Umbusalduse avaldamiseks peab selle poolt hääletama vähemalt 14 saadikut.

Umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud

Ain Pajo,

Alar Johanson,

Jaak Pächter,

Jaana Kõvatu,

Kadri Giannakaina Laube,

Kalmar Luisk,

Meelis Mõttus,

Peeter Torop,

Ruth Kuuba,

Tiit Niilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles