Vargad himustasid saage

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Lõuna-Eestist varastati kaks mootorsaagi. Foto on illustratiivne.
Lõuna-Eestist varastati kaks mootorsaagi. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Reedel teatati politseile, et Valga vallas Koikkülas on sisse murtud kuuri ja lauta. Vargad olid viinud kaasa mootorsae.

Esmaspäeval aga teatati, et Kanepi vallas Kaagvere külas varastati talu aidast Husqvarna mootorsaag, Metabo tikksaag, Makita akutrell koos kohvriga ning kaablirull. Kahju on 830 eurot.

Kagu politeijaoskonna juhtiv­uurija Tiit Melts ütles, et praegu ei ole alust neid kaht juhtumit omavahel seostada. Ka ei saa tema sõnul nende kahe juhtumi pinnalt väita, et tegu oleks vargustelainega.

Küll jagas juhtivuurija soovitusi, kuidas vara pättide eest kindlustada.

«Aabitsatõde on hoida nii kodust lahkudes, uneajaks või suisa kodus viibides kodu ja kõrvalhoonete uksed lukus. Kodust lahkudes on elementaarne sulgeda aknad nii eespool kui ka tagapool maja, mitte jätta neid värskema õhu nimel tuulutusasendisse pahatahtlikke ligi meelitama. Kuivõrd vargal on tuli takus ja saagi otsimiseks aega napib, otsibki ta maju, kuhu oleks võimalik vaikselt, kiirelt ja suurema vaevata sisse pääseda.»

Vastavalt võimalustele võiks Meltsa sõnul hoovile paigaldada ka anduritega valgustid ning valveseadmed ja alarmsüsteemid. Esimene neist võib varga indu taltsutada ning ka teda ehmatada, teine annab teada, kui keegi koju sisse murdnud on. Maja ümbrusesse turvakaamerate paigaldamine teeb hiljem aga kurikaela tabamise oluliselt lihtsamaks.

Samuti pakub vara kaitsmisel abi naabrivalve. «On mõistlik ajutisel eemalolekul naabritele anda teada, kaua on plaanis kodust eemal olla ning jätta oma kontaktandmed,» rõhutas Melts

Tõhus hirmutaja on ka koduloom, eelkõige hästi kasvatatud koer, kes häälekalt märku annab, kui võõras tema territooriumile on sisenenud. «Kellele aga karvad elamises ei passi, võib katsetada mõne teise ootamatu lemmikuga. Olen enam kui kindel, et mõne tavapäratu looma silt koduuksel aitab sulid elamisest niisamuti eemal hoida,» ütles Melts.

Koduaias tuleks tema sõnul kõik nähtaval olevad ning pahalast meelitavad esemed panna varjulisse kohta ja kindla luku taha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles