Riik püüab säilitada puuetega inimeste juurdepääsu ühistranspordile (2)

BNS
Copy
Madala põhjaga ühissõidukid on varustatud ratastooli jaoks mõeldud rampidega, mille avamine on ühissõiduki juhi kohustus.
Madala põhjaga ühissõidukid on varustatud ratastooli jaoks mõeldud rampidega, mille avamine on ühissõiduki juhi kohustus. Foto: Liis Treimann

Riigikogu majanduskomisjoni hinnangul tuleb töötada välja ühistransporti puudutavad muudatused, et tagada puuetega inimestele juba saavutatud juurdepääsuvõimaluste säilimine.

Õiguskantsler tegi augusti lõpus komisjonile ettepaneku lisada ühistranspordiseadusesse nõue, et riigi- ja kohalike omavalitsuste eelarvest rahastatav ühistransport peab olema puuetega inimestele juurdepääsetav.

Komisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul on Eesti teinud pärast puuetega inimeste õiguste konventsiooniga liitumist mitmeid edusamme parandamaks puuetega inimeste juurdepääsu ühistranspordile. Riik on soetanud juurdepääsetavad liinirongid ning 110 madala põranda ja metallrambiga varustatud reisibussi.

Samas pole täielikult juurdepääsetava ühistranspordi kohene tagamine võimalik, kuna mõnel pool Eestis on liinivedudeks kasutatavate teede kvaliteet selline, mis ei võimalda seal ühistransporditeenust pakkuda madalapõhjaliste bussidega.

Samuti pole kõik peatused liikumispuudega inimestele juurdepääsetavad ja ühistransporditeenuse turul pole saadaval piisavalt palju juurdepääsetavaid busse.

Majanduskomisjon leiab, et juba saavutatud juurdepääsu kvaliteedi osas ei tohi olla tagasiminekut.

Sesteri sõnul on mitmes ühistranspordikeskuses alustatud pilootprojektiga, mille raames katsetatakse erinevaid sotsiaaltranspordi mudeleid, et leida nende seast kõige sobivam. Samuti luuakse Riigikantselei juurde ametkondade ülene puuetega inimeste juurdepääsuga tegelev rakkerühm.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles