Vunki mano! loometalgutel pälvisid enim tähelepanu IT-huviring, lahe vahetund ja lugusid rääkiv linn

LEPM
Copy
Vunki mano loometalgud, IT huvinukk.
Vunki mano loometalgud, IT huvinukk. Foto: Grethe Rõõm

26.–28. septembrini anti maakonda edendavatele ideedele hoogu juurde III Vunki mano! loometalgutel Võru gümnaasiumis. 48 tunni jooksul võeti juppideks ja pandi taas kokku 11 erinevat maakonna elu ja inimesi puudutavad ideed.

Rahvahääletusel valiti lemmikuks MTÜ Nuti-Võluri eestvedamisel arendatud IT-haridust edendava huviringi lahendus ”IT huvinukk,” mis pälvis sellega 3000-eurose preemia. IT-huvinuka mudel ühendab IT-st huvitatud noored, kohalikud valdkonna praktikud ning neid omavahel kokku viivad koordinaatorid, kohalikud robootikaentusiastid.

Heaolu eripreemia, 2000 eurot, andis eelmiste kordade võitjatest koosnev žürii laheda vahetunni ehk lahetunni teemale. Kreutzwaldi koolipere pakutud lahendus aitab kohandada nõukogudeaegse koolihoone vastavalt tänapäeva laste vajadustele hubasemaks ja põnevamaks.

Sel korral pani loometalgute eripreemia välja Kagu-Eesti Innovatsioonikeskus koos Tehnopoliga. Võru linnavalitsuste idee tuua Võro kultuuripärandit füüsilisse ja virtuaalsesse linnaruumi saab võimaluse jätkata arendamist 2-kuulises inkubatsiooniprogrammis.

Ideed, millega tegeleti olid veel näiteks sotsiaaltöötajate digitaalne töölaud, isikliku abistaja teenuse kättesaadavus, leinanõustamise pakkumine, päkapikkude treeninglaager, Võru vanalinna arendamine, meeste vabaaja keskuse loomine, Võhandu maratoni kaldalood ja ravirahvamajade loomine.

Publiku lemmiku auhinna üleandmisel sõnas järgmiseid loometalguid võõrustav Antsla vallavolikogu esimees Merike Prätz: “Need kolmed loometalgud, mis praeguseks on olnud, on toonud välja väga palju meie kitsaskohti, mida ongi vaja lahendada ja need on tekitanud väga palju uusi mõtteid. See toetus, mida osalejad loometalgutel läbi mentorite saavad, on niivõrd professionaalne, et kui juba mingi mõte olemas on, siis saab seda nende 48 tunni jooksul väga hästi edasi arendada.”

Vunki Mano projektijuht Kadri Kangro: “Loometalgud on koht, kus kogukond saab näidata oma jõudu ja pealehakkamist. Eriti hea meel on, et sel korral oli kohale tulnud ka suur hulk eriliste vajadustega inimesi, kes töötasid võrdsetel alustel ja õlg-õla kõrval kõigi teistega. Kindlasti oli see paljudele uudne kogemus ning aitas ületada hirme ja eelarvamusi.”

Loometalgutele oli kohale tulnud enam kui 100 inimest, kes lõid kaasa 11 erineva idee arendamises. Osalejate hulgas oli aktiviste ja eestvedajaid, eksperte, kogukondade liikmeid ja ametnikke. 48 tunni jooksul töötasid meeskonnad valitud ideede kallal, neid juhendasid mentorid: turunduse, meeskonnatöö, teenusedisaini ja kohaliku elu edendamise eksperdid.

Neljandad Vunki mano! loometalgud toimuvad 12.‒14. märtsil Kuldres.

Projekti elluviijad on Võrumaa Omavalitsuste Liit koos Võrumaa Arenduskeskusega, Tallinna Ülikool ja MTÜ Helpific. Tegemist on osaga laiemast üleeuroopalisest projektist CoSIE, mis otsib lahendusi, kuidas luua kogukonnale suunatud jätkusuutlike teenuseid ning Eestis on projekti pilootpiirkonnaks Võru maakond. Projekti toetab Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni programm Horizon 2020 (toetusleping nr 770492).

Vunki mano loometalgud, Lahetund.
Vunki mano loometalgud, Lahetund. Foto: Grethe Rõõm
Vunki mano loometalgud, Linn räägib lugusid.
Vunki mano loometalgud, Linn räägib lugusid. Foto: Grethe Rõõm
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles