Riik suunab 800 000 eurot tühjade kortermajade probleemi lahendamiseks

BNS
Copy
Ernst Enno 2 maja lammutamine Valga linnas.



Foto Arvo Meeks/Valgamaalane
Ernst Enno 2 maja lammutamine Valga linnas. Foto Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rahandusministeeriumi, Valga ja Lüganuse valla ning Kohtla-Järve linna esindajad allkirjastasid kolmapäeval näidisprojekti koostööleppe tühjade ja pooltühjade majade probleemi lahendamiseks, projekti eelarve on 800 000 eurot.

Projekti käigus valitakse Kohtla-Järve linnas, Valga ja Lüganuse vallas välja igas üks-kaks pooltühja korterelamut. Töötatakse välja omandiküsimuse õiguslikud lahendused ja kolitakse elanikud ümber. Plaanis on ka tühjade korterite kaardistus ja ruumiliste analüüside läbiviimine nendes omavalitsustes, teatas rahandusministeerium.

Riigihalduse minister Jaak Aabi sõnul mõjutab pooltühjade majade mure nii piirkonna elukeskkonda, sotsiaalmajanduslikku olukorda kui ka tervikuna regionaalarengut. "Läbi konkreetsete praktiliste tegevuste töötame koostöös kolme omavalitsustega välja lahendused, mida saavad edaspidi kasutada ka teised sama murega piirkonnad," ütles minister.

"Valga on elanikkonna vähenemisega seotud probleemidega tegelenud juba aastakümneid. Tühjad ja lagunevad majad vähendavad kinnisvara väärtust ning kogu linna elujõudu," märkis Valga vallavanem Margus Lepik.

"Eeltööd näidisprojektis osalemiseks tuli meil teha päris pikalt, kuid algusest peale oli lootust, et meie vald projekti ettepaneku osaliseks saab. Olime saanud üle Eesti tuntuks selle poolest, et Kiviõli linnas, mis on tänaseks Lüganuse valla keskus, oli alates 2000. aastast juba ära lammutatud umbes 20 pooltühja kortermaja. Kogu selle aja me ise õppisime ja katsetasime erinevaid meetodeid kortermajade probleemi lahendamiseks, kulutasime selleks ka päris hulga aega ja omavalitsuse eelarvevahendeid," tõi esile Lüganuse vallavanem Viktor Rauam.

Projekti lõpuks saavad omavalitsused juhendid, et edaspidi ise tühjenevate kortermajade probleemi lahendada ja ennetada. Tulemused on aluseks täiendavate toetusmeetmete väljatöötamiseks omavalitsustele ja võimalike seadusmuudatuste ettepanekute koostamiseks.

Projekti lõpptähtaeg on 2021. aasta lõpp ning eelarve on 803 225 eurot, millest 630 000 eurot on planeeritud toetusena kolmele omavalitsustele tegevuste elluviimiseks nende territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles