VIDEOLUGU: Kristliku superlõvi seiklused Võrus

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Vana-Võromaa kultuurikoja galerii suures saalis on 2. oktoobrist vaadata naivisti Kaido Rätsepa (46) maalinäitus «Elu ja ülirohkesti», kus peategelaseks olev kristlik Lõvikuningas päästab maailma ega söö sugugi liha, nagu savannis tegelikult alatasa juhtub.

«Sõbrad ütlesid, et see on naivism, kristlik naivism. Ma ise pole kunsti õppinud,» ütles 40-aastaselt pärast narkootikumidest ja alkoholist võõrutamist religiooni poole pöördunud ning joonistamise avastanud Kaido Rätsep.

Lõvikuninga seeriani jõudis endine punkar oma väikese vennatütre abil, kelle juures ta pärast pühapäevaseid kirikuskäike tavatses joonistada. Kuna väike tellija soovis onu Kaidolt eelkõige õnnelikke pilte, siis nõnda jõudis Rätsep süžeeni, kus on kokku miksitud jumal, punk, kristlus ja anarhia. Tema piltidel astub peaosas üles kristlik lõvikuningas, kes lahendab olukordi ning läheb päriselus toimuvaga totaalselt vastuollu.

«Piibel kirjutab, et alguses kui Aadam ja Eeva olid surematud, kuulas lõvi sõna. Lõvi elas heinahunnikus koos jänestega, lebotasid, tšillisid ja sõi õlgi nagu veis,“ rääkis Rätsep. Ent kui toimus piiblis kirjeldatav pattulangemine, aeti koos Aadama ja Eevaga Eedeni aiast välja ka lõvi, kes hakkas seepeale murdma.

«Mina lõin aga positiivse lõvi, kes on nagu vaimulik, vaba banditismist,» lisas Rätsep. See superlõvi on kaastundlik, üllas, võitja natuur. Läbi ja lõhki optimistlik ning peegeldab endas kristlikku sõnumit.

Näitus on Võrus vaadata 17. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles