Tagula proua tassis hiigelkõrvitsad konkursile

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Raskeima kõrvitsa võistluse võitja Reilik Ille oma suurima kõrvitsaga.
Raskeima kõrvitsa võistluse võitja Reilik Ille oma suurima kõrvitsaga. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga muuseumi korraldatud raskeima kõrvitsa võistlusel osales tänavu küll vaid üks aiapidaja, kellel oli suvega paisunud aga selline hiigelsaak, et võistlusele jätkus raskekaalulisi kõrvitsaid koguni neli.

Laupäeval toimunud Liivimaa mihklilaada ajal kuulutati välja raskeima kõrvitsa võistluse võitja, kelleks sai konkursi ainus osavõtja Reilik Ille Tagulast. Tema raskeim võistluskõrvits kaalus 28 kilogrammi ning ka ülejäänud kolm olid samas raskuskategoorias kaaludes 25,7, 21,8 ja 20,3 kilogrammi.

«Väga hea kõrvitsa-aasta oli,» tõdes Reilik Ille. Mingisuguseid erilisi nõkse proua kõrvitsate kasvatamisel ei kasutanud, lihtsalt tänavu olla olnud soodsad kasvuolud. Kokku punksus proua aias sügiseks poolsada kõrvitsat.

Vasakpoolne võidukõrvits kaalus 28 kilo ja parempoolne 20,3 kilo. Keskel olev kollane ei läinud arvesse.
Vasakpoolne võidukõrvits kaalus 28 kilo ja parempoolne 20,3 kilo. Keskel olev kollane ei läinud arvesse. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

«Mis ma nendega ikka teen, osad andsin ära,» sõnas ta. Kõrvitsa seemned kogub proua oma kõrvitsatest ise, kuid nende sort on teadmata.

Keediseid tehti ka õllega

Lisaks kõrvitsakonkursi võitjale kuulutati mihklilaadal välja ka tänavuse hoidistekonkursi võitjad. Magusa hoidise kategoorias tunnistas žürii parimaks nostalgilise maitse ja siidise tekstuuriga «Ahjuõuna kreemi», mille autoriks on Vahur Aasaküla Olustvere koolist.

Soolase hoidise kategoorias tuli võitjaks keedis «Vürtsikas õun», kuhu on kokku pandud õun, tomat ja idamaised vürtsid. Krehvtise keedise autoriks on Kadri Vallimäe.

Žürii eripreemia pälvis soolases kategoorias «Sinepine õunamoos röstsibula ja õllega»; autoriks Katri Kurg Valga põhikoolist.

Eripreemia magusas kategoorias sai Lii Vaher keedise eest «Kõrvitsa-asteljapaju», mida kiideti selle säravkollase värvi eest.

Tervislikkuse eripreemia pälvis Säsil Johanson keedise eest «Õun ja jõhvikas».

Publiku lemmikuks osutus «Õuna-astelpaju moos», mille oli teinud Eve Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles