Sisukad vahetunnid tõid Antsla koolile aasta haridusteo tiitli

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Antsla gümnaasiumis on kolm aastat nähtud vaeva selle nimel, et õpilased ei jääks vahetunniks seina äärde ninapidi telefonis konutama, vaid veedaksid need arukalt liikudes ja mängides. Selle eest pärjati Võrumaa väikegümnaasium laupäeva õhtul Eesti Aasta haridusteo tiitliga.

«Me oleme viimase kolme aasta jooksul püüdnud sisustada õpilaste jaoks vahetunnid selliselt, et lapsel on võimalik liikuda,» rääkis Antsla gümnaasiumi direktor Katrin Martinfeld. «Töötavad koolitatud mängujuhid, 1.-6. klassidesse oleme ostnud kastid, kus on vahetunni mänguvahendid. Kaks kolmandikku õpetajatest on käinud koolitusel ja õppetunni raames kasutatakse metoodikat, mis toetab õpilase liikumist tunnis.»

Õpilaste liikumisvõimalusi silmas pidades on koos Antsla vallavalitsusega arendatud ka kooli ümbrust, kuhu rajati mänguväljak noorematele lastele, samuti on lisandunud terviserajad. Lapsed veedavad vahetunnid õues sõltumata aasta-ajast.

Vahetund Antsla gümnaasiumis.
Vahetund Antsla gümnaasiumis. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Kõige enam ihkavad nelja seina vahelt õue pääseda algklasside õpilased. «Esimesest viienda klassini tee lihtsalt koolimaja uksed lahti,» lausus Martinfeld. Vanemaid õpilasi tuleb aga ka tagant sundida, milleks on kasutusele võetud nutikas lahendus. «Meil on nutitelefoni kasutamine alumisel korrusel keelatud, ainult väljas võib,» avaldas direktor.

Käesoleva õppeaasta väljakutseks on Martinfeldi sõnul innustada autoga kooli veetavaid lapsi osa kooliteest jalgsi või jalgrattaga läbima. «Selleks tegime üleskutse ka lapsevanematele, et sada meetrit enne koolimaja väravat peatada auto ja lubada lapsel viimased sada meetrit kõndida. See võimaldab aastas tervelt 35 kilomeetrit käia,» ütles ta.

Antsla gümnaasiumi esitas Aasta haridusteo konkursile Tartu ülikooli liikumislabor, mis on projekti Liikuma kutsuv kool ellukutsuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles