Arved Breidaks: Venemaa silub sassis suhteid

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Arved Breidaks 
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Venemaa võimaldab alates oktoobrist Eesti ja veel 52 riigi kodanikel külastada Peterburi elektroonilise viisaga. Kuna juulis hõlbustati e-viisaga ligipääs ka Kaliningradi enklaavile ning varem on avatud turistidele Kaug-Ida oblastid, võib sellest teha paar järeldust.

Esiteks paistab, et Venemaa on otsustanud end rohkem avada. Praegu maksab odavaim viisa impeeriumisse 64 eurot ning selle taotlemiseks võib kuluda kuni paar nädalat. Seevastu elektroonilise viisa saab igaüks ise internetis ära vormistada ning see ei maksa midagi. Küllap on siis Venemaal mõistetud, et turistide suurem hulk toob riigikassasse kokkuvõttes rohkem tulu kui viisamüük.

Elektroonilised tasuta viisad juurutati Venemaal 2017. aasta augustis Kaug-Iga piirkondade külastamiseks. Tänavu juulis lisandus sihtkohana Kaliningradi enklaav (Königsberg) ning oktoobrist Peterburi ühes Leningradi oblastiga, kuhu oodatakse eeskätt Euroopa riikide turiste.

Kuna üldiselt arvatakse, et Moskvas ei tehta selliseid otsuseid ilma (välis)poliitilise tagamõtteta, võib oletada, et viisatingimuste lihtsustamisega soovitakse näidata Venemaa muutumist, avatud meelt ja ehk ka meeleparandust.

Küllap on siis Venemaal mõistetud, et turistide suurem hulk toob riigikassasse kokkuvõttes rohkem tulu kui viisamüük.

Alates Ukrainale kallaletungimisest on Venemaa jäänud osalisse isolatsiooni, mille murdmiseks läheb vaja nii tugevaid kui pehmeid abinõusid. Sissesõidutingimuste lihtsustamine kuulub viimaste hulka. Sealjuures on tähelepanuväärne, et e-viisasid ei väljastata näiteks Suurbritannia ja USA kodanikele – neid riike peetakse oma põlisvaenlaseks.

Kui lisada Mandri-Euroopa riikides üha valjemalt kostvad arvamusavaldused, et Venemaa tuleb Ukrainale vaatamata isolatsioonist välja tuua, sobitub turismi arendamine niinimetatud Venemaa avanemise ja muutumise kontseptsiooni. Moskva propagandakanal Sputnik on jõudnud juba teatada, et 2021. aasta algusest laieneb e-viisa kogu Venemaa territooriumile. Kaugel see viisavabaduski siis enam on!

Selline väljavaade muudab juba paari aasta pärast Lõuna-Eesti inimestel Pihkva ja Petseri külastamise oluliselt lihtsamaks. Kas see ka tegelikult nii läheb, pole sugugi kindel, sest vaevalt on Kremlist kadunud oskus lasta naabritega mõistlik läbisaamine allavett niipea, kui selleks võimalus tekib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles