Muuseum jagab maailmaharidust

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sel nädalal said katseid teha Tsirguliina kooli õpilased. 
Sel nädalal said katseid teha Tsirguliina kooli õpilased. Foto: Rudo Lilleleht

Oktoobris on Valga muuseumis maailmahariduskuu, andis teada muuseumi juhiabi-varahoidja Marju Rebane. Koos Valga gümnaasiumiga on seda korraldatud juba seitse aastat. «Ühiselt luuakse programm, mis koosneb ettekandest, muuseumi näituse tutvustusest ja taaskasutusmaterjalil põhinevast töötoast,» selgitas Rebane.

Selle aasta näitusel näeb fotosid olukorrast Afganistanis, Süürias, Ukrainas.

Teemaga seotud ettekandeid teevad Pille Olesk, Marju Rebane ja Kristi Liiv. «Haridusprogramm aitab mõista olukordi konfliktipiirkondades. Räägitakse, millised on sõja tagajärjed inimestele ja riigile. Samuti tuleb juttu sellest, missugust elu elatakse pagulaslaagrites ning kuidas on eestlaste abiga suudetud toetada haridust, meditsiini, elamistingimusi ning toidulauda neis riikides,» lisas Rebane.

Näituse on kokku pannud MTÜ Mondo.

Sel aastal on programmi juurde lisatud projekt «Bussiga maale», millega viiakse maailmaharidust ka maakoolidesse. 7. oktoobril käidigi Tsirguliina põhikoolis. Noored olid molekulaargastronoomia töötoast nii vaimustunud, et tunni lõppedes öeldi juhendajatele: «See oli nii tore, tulge tagasi!»

Töötoas «Valguses ja varjus» saab teha LED-taskulambi, «Hääles ja hääletuses» valmib plekkpurgist vile. Molekulaargastronoomia töötoas valmistatakse smuutist nii kaaviari kui spagette. Töötoa läbiviijad on Valga gümnaasiumi noormehed.

Maailmaharidusprogramm on noortele tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles