Ränkel valmistub esimeseks hooajaks uuel alal

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Raido Ränkel treenib põhiliselt Haanja suusakeskuse lasketiirus.
Raido Ränkel treenib põhiliselt Haanja suusakeskuse lasketiirus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Pärast talvist dopinguskandaali Eesti esimurdmaasuusatajaks kerkinud Raido Ränkel tegi suvel paljudele spordisõpradele ootamatu pöörde, hakates hoopis laskesuusatajaks. Peagi algava hooaja eel on tema emotsioonid üpris ärevad.

Mõne kuu pärast 30-aastaseks saav Ränkel on pärit küll Lääne-Virumaalt Sõmerust, kuid elab juba enam kui kümme aastat Võrus. Ränkel kuulub ka Võru suusaklubisse, kus teiste seas on teda treeninud ka dopinguskandaali üks peategelasi Mati Alaver.

Samas ütles Ränkel märtsi algul, et võib käsi südamel vanduda: tema ei ole keelatud aineid tarvitanud ja võib seetõttu öösiti südamerahuga magada.

Kuulub kahte klubisse korraga

Praeguseks kuulub Ränkel lisaks Võru suusaklubile laskesuusaklubisse Võru Biathlon, kus teda juhendab Eesti laskesuusakoondise peatreener Indrek Tobreluts.

Vastne laskesuusataja treenib põhiliselt Rõuge vallas Haanjas, kus tema sõnul on suurepärane lasketiir.

Vähemalt korra nädalas võib teda aga reeglina treenimas näha ka Otepääl Tehvandi radadel ja tiirudes: ikka selleks, et oleks vaheldust ja saaks end erinevates oludes proovile panna.

Väga palju Ränkel enda sõnul samas hooaja eel trenni teinud pole. «Varasemate aastatega on baasettevalmistus tehtud – seega treeningumahud on pigem alanenud, kuid kvaliteet ja intensiivsus tõusnud.»

Esimesed ristsed laskesuusatajana saab Ränkel novembri lõpus Norras.

Treeningumahu alanemine on sportlase sõnul tingitud ka sellest, et usinalt tuleb treenida laskmist. «Ettevalmistuse ajal on tehtud kuivi treeninguid tundide viisi ning samuti ära kulutatud tuhandeid padruneid.»

Et arenguruumi laskmises jagub, näitab kas või asjaolu, et kui Ränkel augusti viimastel päevadel Otepääl peetud suvebiatloni Eesti meistrivõistluste sprindidistantsil laskesuusatajana oma esimese stardi tegi, sai ta kirja kuus möödalasku. Samas ei tasu sellest näitajast kaugeleulatavaid järeldusi teha, kuna ka distantsi võitnud Kalev Ermits eksis tiirudes neljal korral. Ränkel jäi toona esimesena pjedestaalilt välja.

Ei kujuta ette, mis saab

Emotsioonid on tal uue hooaja eel ootusärevad. «Veel ei oska ette kujutada, kuidas kõik välja hakkab nägema. Kindlasti ootab ees suur väljakutse, sest nii lühikese ajaga laskesuusatajaks saada on päris keeruline.»

Mainekale maailmakarikasarjale Ränkel algaja laskesuusatajana kohe osalema ei pääse ja peab alustama madalamalt: IBU Cupist. «Kui tulemused lubavad, on eesmärk pääseda kindlasti MK-karusselli.»

Esimesed ristsed laskesuusatajana saab Ränkel novembri lõpus Norras peetaval IBU Cupil. Väga kindlat eesmärki selles suhtes, milline tulemus oleks kordaminek, eestlane tolleks ega ka järgnevateks võistlusteks seada või vähemalt välja öelda ei taha. «Patt on panna endale pingeid peale mingite kohtadega, seega jätan need mõtted enda teada. Hooaja käigus saan selgust ka edasiste võistluste osas.»

Üks eesmärk Ränkelil enda esimese hooaja eel laskesuusatajana siiski on. «Kui hästi läheb, siis tahaks ka MMil osaleda.»

RAIDO RÄNKEL

  • Sündinud 13. jaanuaril 1990.
  • 2018. aasta Pyeongchangi olümpial sai 31. koha klassikatehnikasprindis ning 12. koha 4 × 10 km teatesõidus.
  • 2017. aasta MMil sai 34. koha 15 km klassikas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles