VIDEOLUGU: Uus masin kiiritab patsiente vähem

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Lõuna-Eesti haigla soetas tänavu uue, 300 000 eurot maksnud Siemensi kompuutertomograafi, mis teeb eelmise masinaga võrreldes patsiendist selgemad pildid, kuid kiiritab inimest sealjuures varasemast vähem.

«Masin on kiirem ja sellega saab teha keerulisemaid uuringuid,» rääkis haigla radioloogiatehnik Kerli Koobak. «Näiteks aju perfusiooniuuring. Sellised patsiendid saatsime varem Tartu Ülikooli kliinikumi, kuna meie eelmine masin ei võimaldanud seda teha.»

Võrreldes eelmise, viimased kümme aastat Lõuna-Eesti haiglas kasutatud kompuutertomograafiga teeb uus seade tööd kiiremini ning samas annab arstile parema kvaliteediga pildi patsiendi olukorrast.

«Töö on kiirem ja kuigi kiirgus on küll jätkuvalt kiirgus, aga patsiendi seisukohalt on oluline see, et uuringute ajad on lühemad ja patsient saab sellevõrra vähem kiiritada,» kinnitas Koobak. «Kui varem oli keskmine uuringuaeg 25-30 sekundit, siis nüüd saab sama uuringu ära teha 12-15 sekundiga. Samas pildi kvaliteet on oluliselt parem kui varem.»

Kompuutertomograaf on kompuuteruuringuteks ja piltdiagnostikaks kasutatav meditsiiniseade, mis kombineerib mitme nurga all tehtud röntgenipildid. Hiljem töödeldakse pilte arvutiprogrammidega, et saada ristlõiked luudest, veresoontest ja pehmetest kudedest inimese kehas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles