Mängufilm võitis kolm suurt auhinda

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kaader filmist: Eia ja Ats uisuväljakul
Kaader filmist: Eia ja Ats uisuväljakul Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Suuresti Põlvamaal üles võetud Anu Auna koguperefilm «Eia jõulud Tondikakul» võitis Saksamaal rahvusvahelisel laste- ja noortefilmide festivalil Schlingel peapreemia – parima lastefilmi auhinna. Lisaks tunnistati Eia osatäitja Paula Rits parimaks lapspeaosatäitjaks ning film võitis ka rahvusvahelise filmikriitikute (FIPRESCI) žürii auhinna.

Parima lastefilmi valis välja üheksast riigist pärit 17 lapsest koosnev žürii ning auhinnaks on Saksimaa teadus- ja kultuuriministeeriumi 12 500 euro suurune preemia. Auhinnaraha abil dubleeritakse film saksa keelde ning aidatakse kaasa selle levile Saksamaal.

Lastežürii põhjendas oma valikut järgnevalt: «See film lummas meid juba esimestest kaadritest. Lasime end kaasa haarata imelisele rännakule talvevõlumaal, kus haruldased looduskaadrid ohus olevatest lindudest ja loomadest näitasid meile, kui oluline on kaitsta loodust. Põnev lugu aitas hästi edasi anda sõnumit, kui tähtis on veeta aega oma perega, rääkida omavahel kõigist muredest ja probleemidest ning hoida kokku, sest ainult üheskoos oleme me tugevad.»

Paula Rits pälvis žürii sõnul parima lapspeaosatäitja preemia realistliku ja veenva näitlejatöö eest. «Meil oli lihtne Eia tegelasega samastuda ning talle kaasa elada ja kaasa tunda,» lausus žürii esindaja. Nooruke näitlejanna sai auhinnaks jalgratta.

Rahvusvaheline filmikriitikute (FIPRESCI) žürii kiitis filmi suurepärast režissööri- ja operaatoritööd. Samuti tõsteti esile kaunist ja mõjusat filmimuusikat ning Paula Ritsi näitlejatööd.

«Eia jõulud Tondikakul» valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Filmi peaosades astuvad üles 11-aastane Paula Rits ja 13-aastane Siim Oskar Ots. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles