Keskkonnamet ei väljasta enne hooaega huntide küttimiseks erilube

BNS
Copy
Sindi paisult kevadelt päästetud hunt.
Sindi paisult kevadelt päästetud hunt. Foto: Mailiis Ollino

Viljandimaal murdis hunt eelmisel nädalal koera, kuid selle looma ja teiste koduloomi murdvate huntide küttimine jääb novembriga algavasse hundijahi hooaega, sest erilube enne hooaega ilmselt ei saa.

Eestis algab novembriga hundijahi hooaeg ja erilube huntide laskmiseks amet enne hooaja algust ilmselt enam ei väljasta, ütles kolmapäeval keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo Aimar Rakko.

Sakala kirjutas, et neljapäeva õhtul leidsid Viljandimaal Kolga-Jaani lähedal oleva Oorgu küla elanikud oma põllult kaduma läinud koera jäänused, kaks päeva varem kadunud lemmikloom oli sattunud hundi saagiks.

Rakko sõnas, et Kolga-Jaani kanti pole hundi laskmiseks eriluba küsitud ja tavaliselt amet seda ühe sündmuse puhul ei annagi. «Kui ühes külas muutuvad koerte murdmised regulaarseks, siis oleme andnud. Pärnumaal Paikuse kandis murti paari aasta eest regulaarselt koeri ja siis andsime eriloa. Aga pelgalt ühe koera murdmise pärast pole andnud.»

Rakko märkis, et keskkonnaamet on tänavu väljastanud vaid ühe eriloa hundi küttimiseks ja see läks Raplamaale. «Seal murti kaheksal korral lambaid ja lubasime ühe hundi väljaspool hooaega küttida. Minu teada on loom siiani laskmata,» sõnas ta. «Rohkem hundi erilube me tänavu andnud pole ja ilmselt ei anna ka. Ida-Virumaalt paar taotlust küll on, aga seal pole põhjust kiirustada, kannatab jahihooajani oodata.»

Eestis algab hundijahi hooaeg 1. novembril, kui keskkonnaamet jagab maakondade vahel esimese satsi hundilube. «Arvust veel rääkida ei saa, sest keskkonnaagentuur pole veel oma arvu välja pakkunud ja ka maakondlikud jahindusnõukogud on veel käimas, kes teevad ettepanekud numbrite osas,» sõnas Rakko. «Maakondadest tulevad ettepanekud lähevad keskkonnaagentuurile kaalumiseks. Mõned nõukogud on veel järgmisel nädalal, protsess kestab ja number saab teatavaks üsna vahetult enne jahihooaja algust.»

Eelmisel hooajal tohtis Eestis küttida 65 hunti, kellest lasti veebruari lõpuks 60. Lisaks kütiti eelmisel aastal seitse hunti eriloa alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles