Noored külastavad kolme riigi linnu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valga gümnaasiumis esineb Helsingi noorte volikogu esimees Jim Koskinen, kes räägib sellest, kuidas noored saavad volikogu kaudu oma hääle kuuldavale tuua.
Valga gümnaasiumis esineb Helsingi noorte volikogu esimees Jim Koskinen, kes räägib sellest, kuidas noored saavad volikogu kaudu oma hääle kuuldavale tuua. Foto: Arvo Meeks

Kolmapäeval sai alguse Balti piirilinnade noorte nädalane ringreis, milles osaleb 24 Valga (Eesti), Daugavapilsi (Läti) ja Šalčininkai (Leedu) kooliõpilast ning tudengit, kel on võimalus külastada üksteise kodulinnu ja arutada selle üle, millised on piirilinnades elamise väljakutsed, võimalused ning tulevikusuundumused.

Kuna neid kolme linna iseloomustab mitmekultuuriline ja -keelne kogukond, suhteline kaugus pealinnast ning teistest kultuuri- ja ärikeskustest, samuti sarnased sotsiaalsed raskused, on ettevõtmise eesmärk süvendada linnadevahelist dialoogi ja koostööd.

Igas linnas toimuvad noorte arutelud ja töötoad, mida viivad läbi nii kohalikud kui ka rahvusvahelised eksperdid. Valgas keskendutakse näiteks noorte kaasamisele linnaruumi planeerimisse, Šalčininkais aga kultuuri- ja ajaloopärandile.

Valga programmi erikülaline on 28. oktoobril gümnaasiumis esinev Helsingi noorte volikogu 18-aastane esimees Jim Koskinen. Ta räägib, kuidas noored saavad volikogu kaudu oma hääle kuuldavale tuua, noorte vaimse tervise probleemidest ja sellest, mida Helsingi noored on probleemi tõstatamiseks seni ära teinud. Samuti sellest, kuidas kaasati Soomes noori Euroopa Liidu eesistumise temaatika väljatöötamisse. Kõik huvilised on oodatud teda kuulama.

Lisaks astub 29. oktoobril üles populaarne Eesti-Hispaania kunstnikepaar Varvara/Mar, kes aitab noortel linnaruumi virtuaalvõrgustiku kaardistamise kaudu jõuda kunsti juurde.

Arhitektuurikooli abil aga koostavad noored Valga kaardi, kus peal kohad ja rajatised, mis just noortele kõige olulisemad.

Ringreisi lõpuüritus on 30. oktoobril Riias, mil noored aruteludes ja töötubades õpitu miniprojektidena kokku võtavad ja oma tulevikunägemuse esitavad.

Piirilinnade noorte ringreisi on organiseerinud ELi kultuuriinstituutide võrgustik EUNIC, kuhu kuulub ka Eesti instituut, ning see tõukub kolmest põhimõttest: lõimumine, sotsiaalne kaasatus ja Euroopa kultuuripärand. Ettevõtmist rahastavad Eesti, Läti ja Leedu kultuuriklastrid ning Euroopa Komisjon.

Valga-poolsed programmi partnerid on Valga vallavalitsus ja noortekeskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles