40 Võrumaa uudist nädalas, 170 kuus ja 2000 aastas

Copy
Lõuna-Eesti Postimehe esiküljed
Lõuna-Eesti Postimehe esiküljed Foto: LEPM

Lõuna-Eesti Postimehe esimese numbri ilmumisest saab peagi kaks aastat. Selle aja jooksul on leht oma lugejaskonda pidevalt kolmes maakonnas kasvatanud.

Lõuna-Eesti Postimees on piirkonna kõige mitmekesisem ja mahukam meedium: teeme ainuüksi Võrumaalt 40 uudist nädalas, 170–180 uudist kuus. Lisaks kirjutame sama palju uudiseid Valga- ja Põlvamaalt. Kui paberleht ilmub kolmel päeval nädalas, siis veebilehes (lounapostimees.ee) kajastame uudiseid iga päev. Tänu meie sugulussidemetele Postimehega saame kasutada veebis parimat ja pidevalt uuenevat IT-keskkonda. Sellist võimekust ei ole Lõuna-Eestis kellelgi teisel. Tänu ühisele veebikeskkonnale jõuavad Lõuna-Eesti uudised meie abil kiiresti mistahes Eestimaa paika. Täies mahus pääsevad veebiuudiseid lugema mõistagi ainult lehetellijad.

Veebis on juba varahommikul kättesaadavad ka kõik paberlehe lood. Lisaks vahendame päeva jooksul kiiruudiseid, lisame fotogaleriisid ning näitame ka liikuvat pilti ehk videot. Võime julgelt väita, et meie ajakirjanik Arved Breidaks teeb televisiooni tasemel videouudiseid ning vaatajanumbrid näitavad, et ka lugejad hindavad seda tööd.

Tavalisest erinev lehetoimetus

Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanikud asuvad piirkonna eri paikades ning lehel pole klassikalises mõistes tavalist toimetust. Enamik töötajatest on kodukontorites ning seetõttu kohaliku eluga hästi kursis. Selline töökorraldus tagab meile ka operatiivsuse.

Võrumaal töötab kaks ajakirjanikku: Arved Breidaks ja Tomi Saluveer; Põlvamaal Mati Määrits ning Valgamaal Tiit Loim ja Maarius Suviste. Ajakirjanik Siim Saavik õpib veel Tartus ja kirjutab samuti lugusid kõigist kolmest maakonnast.

«Öeldakse küll, et enda sünni aega ja kohta ei saa valida, kuid kuidas iganes see juhtus, olen minu eest tehtud valikuga väga rahul, et sattusin sündima ja üles kasvama just Võrumaal,» ütleb Arved Breidaks. Et Võrumaal elavad erilised inimesed, sai ta aru juba poisinagana, kui Põhja-Eestist külla tulnud onutütrega rääkides ütles kallis sugulane, et ei saa tema jutust kohe mitte midagi aru.

Arved Breidaks

Arvo Meeks

Arved Breidaks, ajakirjanik

«Hoidke kindlasti silm peal meie veebis ilmuvatel videolugudel, kus nii võrokesed kui setod saavad julgelt oma keeles intervjuusid anda.»

«Nüüdseks ei häbene võro keeles kõnelemist enam keegi, vaid vastupidi: oma keel on midagi, mis teeb sellest maast ja rahvast selle, kes ta tegelikult on. Saatus tahtis nii, et ma ei liikunud Võrumaalt tolligi, ajasin juured veel sügavamale ega ole seda kordagi kahetsenud. Ja kui vahepeal mõtledki, et kusagil mujal võib olla parem, siis autosõit mööda käänulisi Võrumaa teid ja kohtumised inimestega toovad alati hinge rahu ja teadmise, kes sa oled ja kuhu kuulud.»

Võrus elav Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanik Tomi Saluveer peab Võrumaal elamist luksuseks. «Siin on nauditav loodus, värske õhk ja ummikuvaba elu. Rahulik elukeskkond, mida Tallinna kortermajas elav inimene endale lubada ei saa,» kiidab ta siinset elukeskkonda. «Kuid suurlinnaga võrreldes on konkurents toodete ja teenuste osas väiksem. Seetõttu on eluks vajalikke tooteid raskem kätte saada ja teenusteni jõudmine kulukam. Tugev regionaalpoliitika aitaks, et seda luksuskaupa – maal elamist – saaks hakata nautima üha rohkem inimesi.»

Kuigi meie piirkonnaks on justkui kolm täiesti erinevat maakonda, siis paljuski on siin kandis mured ühised. Palju on selliseid teemasid, mis ei piirdu vaid ühe maakonnaga. Ka ettevõtjad ei toimeta vaid ühes maakonnas. Seega on siin, Lõuna-Eestis, päris palju ühist, mida inimesed jagavad ja just seda Lõuna-Eesti Postimees lugejateni toobki.

Lugejaküsitlus
Lugejaküsitlus Foto: LEPM

Ajakirjanikutöö võlu ja valu 

Ühisosa on nii olmemuredes, kultuuris kui ettevõtluses.

«Võrumaa teemade kajastamisel on Lõuna-Eesti Postimees hoidnud kätt pulsil ka haldusreformiga loodud ja Võru maakonda kuuluva Setomaa valla ja setode tegemistel. Setod oma aktiivse ellusuhtumisega on küllap eeskujuks teistelegi rahvakildudele, kes oma keele ja kultuuri säilimise ning edasikandmise eest peavad sõna otseses mõttes iga päev võitlema,» lisab Breidaks. «Ja kuigi Lõuna-Eesti Postimees ilmub kirjakeelsena, hoidke kindlasti silm peal meie veebis ilmuvatel videolugudel, kus nii võrokesed kui setod saavad julgelt oma keeles intervjuusid anda ja on seda võimalust ka kasutanud.»

Saluveer lisab, et piirkondliku väljaande ajakirjaniku töö teeb huvitavaks rutiini puudumine. Kirjutada saab kõigest, sest ajakirjanik ei pea keskenduma mõnele kindlale alale või valdkonnale. See teeb töö maakondlikes ajalehtedes põnevaks, sest iga teema on uus ja põnev – tarkused kogunevad ja teadmistering laieneb. «Juba tundubki, et «Kuldvillaku» saadet vaadates läheb mul vastuste äraarvamisel üha paremini,» muigab ajakirjanik.

Tomi Saluveer

Arvo Meeks

Tomi Saluveer, ajakirjanik

«Kui piloot purilennuki trossi lõpuks lahti päästis, ei käinud jõnks läbi mitte ainult vanast lennukist, vaid ka kaassõitjast.»

Ajakirjaniku igapäevatöös on sageli kõigepealt valu ja siis võlu. «Meenub metssigade varitsemine koos Värska jahimeestega karges talvises külmas, mil liigutada ega rääkida ei lubatud. Loomi taga ajades hüplesime maasturiga Eesti-Vene piiril, pimeda saabudes läks kaduma ka jahikoer. Tagantjärele tolle päeva fotosid vaadates meenuvad aga kõik Setomaa seikluse võlud,» meenutab Saluveer ekstreemseid hetki loo valmimisest.

Samaväärset adrenaliini tekitas Tomi Saluveeris sõit vana nõukogudeaegse lennukiga Ridali lennuväljal. Purilennukeid vedava lennuki kitsas kabiinis olid näidikud veel venekeelsete kirjadega, kõige suuremalt suitsetajatele mõeldud keelav kiri «не курить». Piloodi kõrval olid kilomeetri kõrguselt korraga näha nii Põlva- kui Võrumaa. «Foto- ja videomaterjali salvestamine oli vibratsiooni tõttu siiski keeruline. Ja kui piloot purilennuki trossi lõpuks lahti päästis, ei käinud jõnks läbi mitte ainult vanast lennukist, vaid ka kaassõitjast,» kirjeldab ajakirjanik, kuidas mõni lugu sünnib.

«Päris omapärane oli, kui Võru linnas ühel väikesel tänaval testiti mobiilset kiiruskaamerat. Ajasin kiiruskaamera kõrval politseinikuga juttu ja jälgisin, kuivõrd eeskujulikud autojuhid kohalikud võrukad on,» jagab ajakirjanik Siim Saavik oma värskeid muljeid kiiruskaamerate loo materjali kogumisest. «Tulemus oli, et iga teine autojuht sõitis kaamerast mööda lubatust suurema kiirusega ja kaamera punase välgu vilkumine ei morjendanud autojuhte, mõnigi vaid irvitas selle välgatuse peale. Samuti viibutas politseinik mitu korda sõrmi kaamerasilmast teiselt poolt mööda sõitnud juhtidele. Tegu polnud varjulise kohaga, autojuhid nägid politseinikke, aga ikkagi kihutasid. Oli üllatav, milline ükskõiksus ühel väikesel tänaval 30 kilomeetri piirkiirusega alas aset leidis.»

Nii on ajakirjanikusilm mitmel pool otsene tunnistaja, kuidas siin või seal elu käib. Ajakirjanik on vahetu tunnistaja mitmetele juhtumitele ning lugeja silmad ja kõrvad.

Mida lugejad arvavad

Lõuna-Eesti Postimehes on esikohal alati inimene. Lehest leiab palju meie fotograafi Arvo Meeksi suurepäraseid persoonifotosid – olgu pildil siis ettevõtja või hoopis kaksikutepaar. Pildil on inimesed ja pildid on suurepärased. Hiljuti jõudis Arvo Meeksi foto Postimees Grupi sisesel konkursil esikolmikusse.

Lõuna-Eesti Postimehel on 21 900 püsilugejat. 90 protsenti tiraažist on tellitud koju, mis näitab, et meie leht on kohaliku rahva seas usaldusväärne ja oodatud.

«Olen viinud Võrus läbi mitu reedese lehe rahvaküsitlust. Kõrva on jäänud see, et inimesed kiidavad Lõuna-Eesti Postimeest. Nii selle sisu kui välimust. Just sisukate uudiste ja olemuslugude pärast on nii mõnigi võrukas otsustanud lehe püsitellijaks hakata,» ütleb Siim Saavik.

Oleme tulnud Võrumaale, et jääda. Igat ajalehte saab tulevikus teha paremaks. Hea kohalik leht vajab eduks ka oma lugejate abi. Selleks kuulutame tänases lehes välja uudistevõistluse. Ei ole võimatu, et nii mõnestki teist saavad Lõuna-Eesti Postimehe pidevad kaasautorid. Püsilugejad aga kindlasti.

Loetavamad Võrumaad puudutavad lood Lõuna-Eesti Postimehe digilehes augustist oktoobrini

  1. Piltuudis: President jättis auto kapotile sõnumi 22 297
  2. Pulmaautol lõppes kütus, peigmees pidi hääletama 19 302
  3. Dopingujuhtumist räsitud Anti Saarepuu: eluga tuleb edasi minna 18 084
  4. Võrumaa noormees palvetab viis korda päevas Meka poole 15 671
  5. Galerii ja video: Helme tegi idapiiril kopterisõidu 14 272
  6. Video: Paduvihm pani Võrus tänava lainetama 12 113
  7. Blogi: Presidendi kaks sisutihedat päeva Lõuna-Eestis 10 331
  8. Traktor põles lausleegis 9087
  9. Galerii: Antsla võõrustas tuhandeid laadalisi 7975
  10. Presidendi Lõuna-Eestis töötamise kava võtab ilmet 7000
  11. Galerii: Tuhanded inimesed sõitsid taas väikesesse Sulbi külla mihklilaadale 6763
  12. Võru mees läbib 400 meetrit vähem kui kümne sekundiga 6267
  13. Eakas naine uppus tiiki 6137
  14. «Tere, räägin ainult farsi keelt.» 5882
  15. Kaamera näitas punast tuld igale teisele juhile 5634
  16. «Joodi, aga tehti ka tööd.» 5457
  17. Töö Soomes, kodu ja pere sadade kilomeetrite kaugusel Lõuna-Eestis 5034
  18. Millised poed avatakse uues Kagukeskuses? 4818
  19. Galerii: Riigipea kaks sisukat päeva Põlva- ja Võrumaal 4797
  20. Tanklatöötaja takistas joobes juhti sõitu minemast 4095
  21. Setod valisid uueks ülemsootskaks Rein Järvelille 3952
  22. Ilmutus tõi Rein Järvelille rahva ette 3896
  23. Kagupiiril läheb täna märuliks 3876
  24. Helme idapiiril: Piiritara on vältimatult vajalik 3821
  25. Galerii: Võru Kagukeskus avas juurdeehitise 3484
  26. Videolugu: Ääremaal avati 7 tärniga lehmalaut 3316
  27. Video: Tants tegi seto mehed pööraseks 3246
  28. Tulekahjus hävis sõiduauto 3029
  29. Videolugu: Pataljon jääb ööbima kasarmusse 2964
  30. Galerii: President käis Setomaal talgutel 2871
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles