Endine õiguskantsler esindab kohtus Pühajärve kooli lastevanemaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Postimees / Scanpix

Pühajärve põhikooli kümme lastevanemat andsid kohtusse hagi Otepää valla vastu, kuna pole nõus kooli sulgemisega. Esindab lastevanemaid endine õiguskantsler Allar Jõks kolleegidega advokaadibüroost Sorainen.

Jõksi sõnul tegeles ta kümme aastat tagasi õiguskantslerina põhjalikult küsimusega, kuidas väikekoolide sulgemine mõjutab haridusõiguse kättesaadavust.

Siis koostas ta analüüsi, mille põhijäreldus oli, et ainult üldised kokkuhoiueesmärgid ei ole haridusõiguse piiramiseks küllaldased.

Väikekoolide sulgemise või jätkamise üle otsustades tuleb tema sõnul kogukonna arvamusi kuulates arvesse võtta mitmesuguseid põhjendusi: finantsmajanduslikud kaalutlused, koolitee pikkus ja korraldus, sulgemisele minevas väikekoolis pakutava hariduse kvaliteet, aga ka kooli osa kohalikus küla- ja kultuurielus.

"Eelnimetatud järeldused on asjakohased ka praegu. Kuna küsimus seisneb selles, kas kooli sulgemise otsustamisel võib kogukonna arvamuse tähelepanuta jätta ja toetuda ainult kokkuhoiu argumendile, siis on käesoleval vaidlusel oluliselt laiem mõju kui ainult Pühajärve kooli tulevikul, " rääkis Jõks.

Kooli sulgemise otsuses tuleb tema sõnul ära näidata konkreetsed arvutused, mis kinnitavad, et ka kõiki abinõusid rakendades ei oleks väikekoolide sulgemisega taotletavaid eesmärke võimalik saavutada teiste, paremini läbitöötatud ja vähem koormavate meetmetega.

"Loodan, et vaidlevatel pooltel on võimalik kokku leppida, sest valla tuleviku seisukohalt on ühtehoid tähtsam kui kokkuhoid," sõnas Jõks.

"Hetkel ei ole ametlikku teadet kohtuasja alustamisest meieni jõudnud. Kui ametlik teade tuleb, siis vallavalitsus võtab selle menetlusse," kommenteeris Otepää vallavanem Andres Visnapuu.

Pühajärve põhikooli kinnipaneku kohta lisas ta, et Otepää vallavolikogu on sulgemisotsuse vastu võtnud ning vallavalitsus on kohustatud täitma volikogu otsuseid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles