Vana pärn vajus Räpina loomemaja katusele

Mati Määrits
, reporter
Copy

Pühapäevases tormis andis Räpina loomemaja kõrval teisel pool autoteed sirgunud pärn tuulte survele järele ning vajus vastu hoone katust, purustades osa katuseplaate.

«Iseenesest õnnelik õnnetus oli, sest puu ei kukkunud, vaid vajus vastu katust. Ka katusekonstruktsiooni ei saanud kannatada – vaatasin need just äsja üle,» rääkis esmaspäeva lõuna ajal loomemaja juhataja Leo Kütt, kes oli just lõpetanud jutuajamise puud kõrvaldama tulnud arboristidega.

Hoone on kindlustatud.

Loomemaja vastus asuvas mõisaaegses dendropargis murdis maru kümmekond puud, hoides õnneks kõige väärikamaid. Teiste hulgas jäi püsti aastatel 1820 – 1830 istutatud tamm ning temast paarkümmend aastat noorem lehis. Samuti jäi terveks viietüveline energiapuu. Ühe puu ladvaosa aga oli kukkunud täpselt aastatel 1918 – 1919 mõrvatute mälestussamba kõrvale.

Pargiaednik Ille Rämmeli sõnutsi jäi metsapargi osa valdavalt puutumata. «Kuus aastat tagasi oli samuti torm, aga siis tuli vähem maha,» mäletas ta.

Pärast seda, kui Sillapää lossi kõrval olnud suur pärn maha võeti, ei ole ülejäänud puud aedniku väitel riikliku kaitse all olevale arhitektuuriansamblile enam ohtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles