Räpina koolipere sai endale uue söökla

Mati Määrits
, reporter
Copy
Esimesena saabusid esmaspäeval sööma kolmanda klassi õpilased.
Esimesena saabusid esmaspäeval sööma kolmanda klassi õpilased. Foto: Mati Määrits
  • A-korpus oli kasutusel siis, kui koolis oli 900 õpilast – nüüd on neid 370.

Koolivaheajalt tulnud Räpina ühisgümnaasiumi õpilased einestasid esmaspäeval esimest korda uues sööklas, mis rajati õppehoone A-korpuse teisele korrusele.

Direktor Meeri Ivanovi sõnul võeti kolimine ette, sest korpus oli jäänud tühjaks. See oli kasutusel, kui koolis oli 900 õpilast – nüüd on neid 370.

«Senise söökla küttesüsteem oli amortiseerunud, mistõttu seal oli talvel päris külm. Kuna A-korpus on väljast soojustatud, oleks olnud kahju seda jätkuvalt tühjana hoida. Ja sööklat pidanuksime niikuinii remontima hakkama. Sealsed tehnoruumid olid samuti ülearu suured. Praegu on üldpind võrreldes varasemaga küll väiksem, aga vastab täiesti meie vajadustele,» märkis koolijuht.

Kolm vahetust

Esialgu käivad lapsed söömas kolmes vahetuses, pärast tunde tulevad lisaks pikapäevarühma lastele nii-öelda teisele ringile ka teised. «Paljud kasutavad ära võimaluse süüa enne koju või trenni minekut veel kord. Toitu valmistatakse ikka lähtudes õpilaste arvust, kuid kuna lapsed võtavad just nii palju ette, kui suudavad ära süüa ning mõnikord on ka puudujaid, jääbki toitu üle ja nad saavad teise võimaluse,» selgitas direktor.

Tasapisi leiavad taas rakenduse ka esimese korruse klassiruumid. «Eelmisel aastal viisime sinna tüdrukute käsitöö ja kodunduse kabinetid. Ka poiste töö- ja tehnoloogiaõpetuse kabineti loodame järgmisel aastal esimesele korrusele üle tuua,» lisas Ivanov.

Esialgu käivad lapsed söömas kolmes vahetuses, pärast tunde tulevad lisaks pikapäevarühma lastele nii-öelda teisele ringile ka teised.

Räpina vallavanema Enel Liini tõdemusel loetakse inimpõlveks 30 aastat ning täpselt 30 aastat tagasi tuli ta samasse kooli. Just selles korpuses, kus ta õppima asus, avati nüüd söökla.

Küsimusele, mis saab senisest sööklahoonest, kostis vallavanem, et see läheb praegu küttest välja. Üks võimalus on hoone lammutada või siis leida sellele täiesti uus kasutus. Mõeldud on noortekeskuse kolimisest sinna.

Ehitustööd läksid maksma 325 000 eurot

Koolihoone A-korpuse teisel korrusel lammutati osa mittekandvaid vaheseinu. Välja vahetati torustikud ja kaablid ning paigaldati korrusepõhine soojusvahetiga ventilatsioonisüsteem. Esimese ja teise korruse vahele ehitati kaubatõstuk. Kauba mahalaadimiseks ehitati korpuse sisehoovipoolse seina äärde 12-meetrine asfaltkattega juurdepääsutee ning uus laadimisplatvorm.

Hoone tänavapoolse seina äärde paigaldati rasvapüüdja. Vundamendid soojustati juurdepääsutee ja rasvapüüdja piirkonnas, et hilisemal vundamendi soojustamisel ei peaks asfaltkatet ning rasvapüüdjat eemaldama. Kööki paigaldati ka kaheosaline jahekamber, mis võimaldab ühes pooles hoida eeltöödeldud köögivilju ning teises pooles väljastamisvalmis külmi roogi. Köögitehnika toodi üle olemasolevast köögist, uue söögisaali mööbli soetas ühisgümnaasium.

Räpina vallavalitsuse arendusspetsialisti Ester Lematsi andmeil sai taotlus regionaalsete investeeringutoetuste programmi komisjonilt otsuse maksimaalsele toetussummale, see on 120 000 eurole. Ühtekokku läksid ehitustööd koos järelevalvega maksma 325 186,72 eurot.

Ehitusprojekti koostas Juhan Kutti OÜ. Töid teostas AS RIS Ehitus ning järelevalvet tegi Äärejuht OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles