Laste heaolu konverents: pääsetee on inimlik suhtumine

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Elava raamatukogu raamatud.
Elava raamatukogu raamatud. Foto: Irena Viitamees

Teisipäeval toimus Otepää vallas Kääriku spordikeskuses laste heaolu konverents «Laps. Kas märkamisest piisab?». Konverents oli suunatud Põlva-, Tartu-, Viljandi- ja Valgamaal laste ja noortega töötavatele inimestele.

Konverentsi avades sõnas moderaator, ajakirjanik Märt Treier: «Täna ja siin ei ole enam laste probleeme käsitledes «ahhetamise» aeg, on aeg midagi teha.»

Varajase kaasamise keskuse spetsialist Liina Lokko tõi ettekandes välja, et aastas saab psühhiaatrilise diagnoosi umbes 6000 last, mis on ligi pool aasta jooksul sündivate laste arvust Eestis. Ta tõi välja, et sellest lähtuvalt ei tohiks otsida põhjendusi, miks selliseid lapsi ja noori ei saa aktiivselt kaasata ühiskonda, pigem vastupidi: leidub palju võimalusi, kuidas kõik lapsed saavad end tunda vajalikuna ja jõuda eneseteostuseni.

Paneeldiskussioonis osalejad leidsid, et laste ja noorte murede lahendamise võti on inimlik suhtumine. Märt Treier tõi välja: «Teismelise peas käib mõistva vestluse tulemusel klõps, millele järgneb arusaam, et maailm pole tema vastu, vaid on tema poolt.»

Konverentsi avas riigikogu liige Liina Kersna, prokuratuuri poolse ülevaate laste poolt ja laste vastu suunatud kuritegudest tegi peaprokurör Lavly Perling ja noorte vaimse tervise probleemidest rääkis peaasi.ee koolitaja Merle Purre. TÜ dotsent Dagmar Kutsar andis ülevaate laste toimevõimekusest ja õnnelikkuse uuringust, Võru abilinnapea Sixten Sild tutvustas Võru linnavalitsuse panust kohalike laste heaolu parandamisse ning varajase kaasamise keskuse spetsialist Liina Lokko tutvustas võimalusi, kuidas erivajadustega lastele leida võimetele vastavaid võimalusi ühiskonda panustada.

Ettekannetele järgnevalt toimus elava raamatukogu meetodil 14 töötuba, milles käsitleti reaalseid kokkupuuteid laste muredega, kasvatuse ja arengu eripärasid, kus osalejatele jagasid kogemusi valdkondlikud spetsialistid. Konverentsi lõpetas paneeldiskussioon laste heaolu teemadel.

Konverentsil osales rohkem kui 120 haridus-, sotsiaal- ja õigussüsteemis laste teemadega kokkupuutuvat ametnikku. Konverentsi visualiseerisid Tartu Kunstikooli tudengid.

Konverentsi korraldasid Põlva-, Tartu-, Viljandi- ja Valgamaa siseturvalisuse nõukogude koordinaatorid koos koostööpartneritega projekti «Riskikäitumise ennetamine, riskis olevate perede toetamine ning turvalise elukeskkonna arendamine. Toetatav tegevus 2.4. Maakondliku võrgustikutöö edendamine turvalisuse suurendamiseks» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles