VIDEOLUGU: Võru reoveemuda pumbatakse põllurammuks

Arved Breidaks
, reporter
Copy

AS Võru Vesi alustas nädala keskel Võru reoveepuhasti settekanali puhastamist, plaanides sealt kahes jaos välja pumbata ühtekokku umbes 1000 kuupmeetrit muda, millest saab hiljem põlluväetis.

«Mudakiht on siin umbes kaks meetrit ja praegu pumbatakse välja umbes meeter ja kui vaja võetakse veel meeter,» lausus ASi Võru Vesi juhataja Juri Gotmans. «Kanal on meile vajalik, sedamööda läheb puhastatud reovesi edasi Vanajõe sängi ja sealt Võhandusse,» lisas ta.

Reoveepuhasti kanalist pumbatakse muda välja.
Reoveepuhasti kanalist pumbatakse muda välja. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Võru reoveepuhasti ja maantee vahel asuvasse kanalisse jõuab puhastist läbi käinud heitvesi, milles olevad osakesed tekitavad 10-15 aasta jooksul paari meetri paksuse mudakihi.

«Muda koosneb bioloogiliselt lagunenud ainetest ja lõppkokkuvõttes orgaanika muutub anorgaanikaks,» lausus Gotmans. «See ei ole reostus, vaid osa bioloogilisest protsessist, mis juhtub igas veekogus, kus on seisev vesi või aeglane vool.»

Muda pumbatakse ajutisse hoidlasse nõrguma.
Muda pumbatakse ajutisse hoidlasse nõrguma. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Väljapumbatav muda jääb esialgu geotekstiiliga vooderdatud alale nõrguma. Seejärel kuivanud aine kompostitakse ning lõpuks saab sellest põlluväetis.

«Plaanis on välja pumbata 500 kuupmeetrit muda, siin see taheneb ja viiakse siis komposteerimisele,» kinnitas Gotmans. «Vajadusel saame pumbata veel 500 kuupmeetrit ja siis saab põhi puhtaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles