Leoki kalakasvatus neljandat päeva elektrita

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Avo Leok müümas Paadi talu kalatooteid tänavusel Sulbi mihklilaadal.
Avo Leok müümas Paadi talu kalatooteid tänavusel Sulbi mihklilaadal. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Võru vallas asuv Avo Leoki kalakasvatus on juba neljandat päeva elektrita. Peremees ise on sama kaua magamata, sest renditud generaator vajab pidevat täitmist. Kalad on aga söömata, kuna pideva veevoolu puudus tekitab tuhandetes angersägades stressi.

„Kalakasvatuses pole elektrivoolu praeguse hetkeni: näha on, et puud on kõik veel liinide peal ning pole ka mingit märki, et keegi meieni jõudvate liinidega tegeleks,“ rääkis Paadi talu peremees Avo Leok, kelle kalafarmis kokku 7-8 tonni tuhat kala. „Helistasin ka täna riketesse, kuid tundub, et kedagi ei huvita, et meil on suur kalakasvatus.“

Farmikalad vajavad Leoki sõnul pidevat ühtlast veevoolu – elektri sisse-välja lülitamine tekitab aga kalades stressi, angersägad pole neli päeva söönud ja on näljas. „Sellistes tingimustes nad ei tahagi süüa,“ rääkis Leok. „Õnneks on angersäga tugev kala, näiteks forellid oleksid ilmselt juba ammu hukkunud.“

Leok on seni elektrigeneraatoris põletanud ligikaudu 400 liitrit bensiini. Rendist võetud generaator töötab praegu ööd ja päevad. „Pumbad peavad pidevalt töötama, praegu käib aga paras jukerdamine,“ lisas Leok.

„Generaatorit peab kogu aeg vaatamas käima, vahepeal tuleb seisma jätta ja tankida, sisuliselt pole ma ka ise neli ööd maganud,“ rääkis hädas kalakasvataja ning lisas, et muid tuulekahjustusi talus ei ole, sest suuri puid maja ümber pole.

Paadi talu on spetsialiseerunud aafrika angersäga kasvatamisele Sõmerpalus Võrumaal. on magevee röövkala, keda leidub looduses Aafrikas, Aasias ja Lähis-Idas. Aafrika angersäga elab veekogudes, mille temperatuur on aastaringi 25-27 kraadi. Meie kliimas saab kasvatada ainult sisefarmides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles