Nädal seab au sisse Võru keele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Urmas Kalla (esiplaanil) on kokku seadnud uue sõnaraamatu, mida tutvustatakse ka Põlva keskraamatukogus.
Urmas Kalla (esiplaanil) on kokku seadnud uue sõnaraamatu, mida tutvustatakse ka Põlva keskraamatukogus. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Vana-Võrumaal on taas tulemas võru keele nädal.

Oma keelemõistmist saab proovile panna veebiviktoriinis «Ütski tark ei sata taivast». Küsimused puudutavad sõnu, mis eesti ja võru keeles ühesuguse kirjapildi ja hääldusega, aga eri tähendusega. Viktoriinilingi leiab nii Võru instituudi kodu- kui ka Facebooki-lehelt.

Lugeja lauale jõuab ka kaks uut raamatut. Kaante vahele on saanud Jaan Kaplinski mälestused «Latsepõlve suve». Järjejutuna esitab sellest katkendeid Vikerraadios Ago Soots. Võru instituudi keele­spetsialist Urmas Kalla on aga seadnud kokku «Võru-eesti eksitussõnastiku». Lapsi rõõmustab uus võrukeelne Täheke, mida esitletakse 8. novembril Võru lasteraamatukogus.

Muusika- ja kirjandusõhtul «Keelega-meelega kavvõndalõ jõvvat» 6. novembril Parksepal annavad võru keele kõnelemiseks hoogu Mari Kalkun oma laululoomingu ja Triinu Laan oma lasteraamatutega. Mooste folgikojas on aga 7. novembril Uma Laulu neljas võistluskontsert

Hulk ettevõtmisi on Vana-Võrumaa lasteaedades. Koolides astuvad üles võrukeelsed külalised. Õpilasi endid oodatakse Kreutzwaldi muuseumi, kus saab näiteks kuulata lauluisa jutte võru keeles. Samuti Karilatsi vabaõhumuuseumi, kus tutvustatakse sandikombeid. Võru keelt kuuleb ka 6. novembril Põlva raamatukogus, kus lapsed jutte ette loevad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles