Minister: tagalat tuleb kindlustada

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Siseminister Mart Helme käis kolmapäeval Võru politsei- ja päästemajas tänamas kriisiõhtul tööl olnud inimesi.
Siseminister Mart Helme käis kolmapäeval Võru politsei- ja päästemajas tänamas kriisiõhtul tööl olnud inimesi. Foto: Arved Breidaks

Kortermajade ühistutel ja ettevõtjail tuleb kriisiolukordadeks valmis olla ja mõelda varugeneraatorite soetamisele, ütles kolmapäeval Võrut külastanud siseminister Mart Helme, kelle sõnul ei saa riik kõigi eest vastutust enda peale võtta.

«Paljudes küsimustes oleme targemad,» tunnistas Helme Lõuna-Eesti Postimehele. «Kortermajade ühistud peaksid hakkama mõtlema varugeneraatoritele, et nad ei jääks vooluta. Kui riigistruktuurid tulid kriisiga väga hästi toime, siis muud struktuurid ei tulnud.»

Helme jätkas: «Meil on tekkinud natuke kõrgendatud ootused, et riik on võimeline ja kohustatud kõikide olukordade puhul kodaniku ja ka eraettevõtja eest vastutama. Aga see asi paraku nii lihtne ei ole.»

Pikaks veninud elektrikatkestuse tõttu suuri kahjusid kandnud ettevõtjail tuleb Helme sõnul samuti tagalat kindlustada. «Eraettevõtja ei saa loota, et kõik riskid võtab kanda valitsus. See pole lihtsalt mõeldav,» ütles ta. «Riskid peavad olema hajutatud ja valitsus on enda peale võetud kohustused – tagada kiire ja kvaliteetne päästeteenus, politseiteenus, häirekeskuse teenus – väga hästi täitnud.»

Elektrigeneraatorite puudus kimbutas elektrikatkestuse ajal näiteks ASi Võru Vesi. Võru veetorni reservuaar sai pühapäeval paari tunniga tühjaks ning ettevõttel puudus võimalus generaatorite abil veesurve tagada. Samuti polnud lähemalt kui Tartust võtta generaatorit, mis suudaks käivitada kriitilise tähtsusega Võru reoveepuhasti.

«Nii võimast generaatorit pole,» tõdes ettevõtte juht Juri Gotmans. Tema sõnul paraneb Võru veefirma valmisolek sellisteks kriisideks aga tuleva aasta veebruariks, sest parasjagu ongi käimas riigihange elektrigeneraatorite soetamiseks. «Paraku jõudis torm kohale varem kui generaatorid.»

Kokku ostab Võru Vesi kümme elektrigeneraatorit ning ühe 3000-liitrise mahutavusega kütusemahuti koos tankimispumbaga nendesamade generaatorite tarbeks.

ASi Võru Vesi kasutada on üksnes väike kaasavõetav elektrigeneraator.
ASi Võru Vesi kasutada on üksnes väike kaasavõetav elektrigeneraator. Foto: Arved Breidaks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles